Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Náhoda? Učiteľka (45) spadla zo stoličky, zlomila si dva stavce
Zdielať na

Náhoda? Učiteľka (45) spadla zo stoličky, zlomila si dva stavce

MODRÁ NAD CIROCHOU / Pod 45-ročnou učiteľkou matematiky v obci Modrá nad Cirochou (okres Humenné) sa rozsypala stolička. Miestni hovoria, že to nemusela byť náhoda. O uvoľnené skrutky sa podľa jedného obyvateľa mohli postarať žiaci, ktorí nemajú najlepší prospech. Vraj už predtým sa k učiteľke nevhodne správali. Pedagogička leží so zlomenou chrbticou v nemocnici.

Chcela sa pootočiť

Úraz sa mal matematikárke stať v triede 9. ročníka. 45-ročná učiteľka sedela na stoličke a spadnúť mala v momente, keď sa na nej chcela pootočiť. "Čo je to dnes za mládež, že také niečo si dovolí," pýta sa obyvateľ obce. "My sme mali pred učiteľom rešpekt, aj pred rodičmi," hovorí ďalší.

Je možné, že stolička povolila sama od seba. Ľudia však poznajú aj inú verziu. "Nenašla sa ani šrúbka na zemi. Boli vytočené šrúbky," hovorí jeden z obyvateľ Modrej nad Cirochou.

Staršie typy stoličiek by ste v škole spočítali na prstoch jednej ruky. Pri úraze zrejme zohral dôležitú úlohu fakt, že sedadlo prečnievalo rám stoličky iba spredu a zozadu, no po bokoch bolo menšie ako jej samotná konštrukcia. "V prípade, že to bol starší typ stoličky, mohlo sa stať, že sedadlo bolo menšie ako rám stoličky a mohlo prepadnúť dnu," potvrdil stolár Martin Židzik.

Zlomené dva stavce

Učiteľka s 20-ročnou praxou je hospitalizovaná v nemocnici v Prešove. Jej manžel povedal, že je pripútaná na lôžko, nemôže chodiť, má zlomené dva stavce a zrejme sa nevyhne operácii. "K úrazu došlo za doposiaľ nejasných okolností. Polícia vyšetruje, či išlo o úmyselné alebo neúmyselné ublíženie na zdraví," uviedla hovorkyňa prešovských krajských policajtov Jana Migaľová.

"Tí istí výrastkovia si tam dovoľovali," hovorí jeden z obyvateľov obce. "Sú aj takí rodičia, čo sa zastanú svojich detí. A to im nahráva ešte viac," dodáva ďalší. "Klesá morálka. Vzťah k učiteľom, rešpekt, úcta by mala byť na vyššej úrovni," hovorí klinický psychológ Marián Sirka.

Prípadom sa bude zaoberať inšpektorát práce

Úrazom učiteľky sa zrejme budú zaoberať aj inšpektori práce. A tých bude zaujímať to, čo povedia priami svedkovia udalosti. Vypovedať tak podľa všetkého budú aj samotní žiaci. Samozrejme, v prítomnosti zákonných zástupcov. "Polícia začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Migaľová. 

Vedenie školy až do ukončenia  vyšetrovania prípad komentovať nechce. A čo sa týka trestu pre žiakov, ak sa preukáže, že za úrazom naozaj stoja oni, platiť pre nich bude už aj litera zákona. Ide totiž o deviatakov vo veku 14 až 15 rokov.

Kanadské žartíky podľa psychológa vždy boli aj budú. No je rozdiel prilepiť triednu knihu o katedru a iné je pohrať sa so stoličkou tak, že si učiteľka zlomí chrbticu. "Hraničí to trošku s agresívnymi prejavmi správania sa, nezváženie dôsledkov. nemyslím si, že to bolo urobené zlomyseľne. Neodhadli situáciu, čo by to mohlo spôsobiť," hovorí klinický psychológ.

Téme sa venuje reportérka Jana Veľasová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy