Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Boj o kompetencie prezidenta. Opozičné trio odsudzuje KDH
Zdielať na

Boj o kompetencie prezidenta. Opozičné trio odsudzuje KDH

BRATISLAVA / Slovenská opozícia si na konflikty vystačí aj sama! Najnovšie je dôvodom spor o zmene v ústave, ktorá by mala upraviť kompetencie prezidenta kvôli menovaniu členov súdnej rady.

Opozičné trio odsudzuje KDH

Strana Sloboda a Solidarita (SaS), NOVA a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzvali Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), aby nepodporilo ústavné zmeny, ktoré by zobrali právomoci prezidentovi Slovenskej republiky v otázke menovania členov Súdnej rady Slovenskej republiky. Totiž KDH spolu so Smer-SD túto zmenu podporilo v prvom kole. Opozičné strany tento krok odsudzujú a apelujú na KDH, aby tieto zmeny zastavilo.

V súčasnosti môže prezident navrhnúť troch členov súdnej rady. Ak by prešiel návrh KDH a Smeru-SD, prezident by už nemohol menovať ani jedného. Richard Sulík sa vyjadril, že plán Smeru-SD a KDH je nebezpečný. "Považujeme za veľmi nebezpečné to, čo plánujú koaličný partneri Smer a KDH. Ak nebude mať možnosť menovať členov súdnej rady prezident, bude ju mať len Smer,“ uviedol Sulík.

KDH sa má spamätať, tvrdí Sulík

Keďže zmenu má v rukách momentálne len KDH, Sulík ich vyzval, aby také zmeny nepodporili. Rokovať priamo s nimi ale nechce. "KDH musí pocítiť verejný tlak. Nech sa KDH spamätá. Robertovi Ficovi nejde o očistu súdnictva,“ uviedol. 

Jeho kolega z opozície, Daniel Lipšic z NOVA, tvrdí, že členov súdnej rady majú menovať viaceré inštitúcie. "Nikdy nebola iniciatíva to zmeniť. Táto zmena je absurdná,“ zdôraznil Lipšic. "Vyzývam KDH a Smer-SD, aby tento nezmysel odstránili,“ dodal. 

Tlačová konferencia kvôli Kiskovi

Igor Matovič tvrdí, že v súčasnosti na Slovensku nie je politik, ktorý by mal väčšiu legitimitu ako Andrej Kiska. Preto ani nevidí dôvod odignorovať vôľu ľudí a vziať mu prezidentské kompetencie. "V rukách to má KDH, aby takúto zmenu nepodporili a aby si dali požiadavku v druhom čítaní, túto zmenu kreovania súdnej rady odtiaľto vyňať alebo ju zmeniť," doplnil Matovič. Myslí si však, že KDH svoj názor nezmení a návrh opäť podporí.

K téme sa vyjadrilo aj samotné KDH. "Zaujímalo by ma, či by rovnakú tlačovku robili, keby Robert Fico v sobotu vyhral druhé kolo," odkázal svojim kolegom Ján Fígeľ. Richard Sulík cez média odpovedal, že sobotňajšie víťazstvo prezidentských volieb s touto témou nesúvisí. "V prípade tohto prezidenta, ktorý získal tak silný mandát je to o to horšie mu teraz odoberať z kompetencií," doplnil Sulík.

Hlasovanie až v máji

O zmene ústavy v otázke kompetencií prezidenta má parlament hlasovať až v máji. Okrem tejto zmeny by sa malo rozhodovať aj o návrhu zakotvenia manželstva v ústave."KDH sa nechá ulakomiť práve manželstvom a Smer bude vydierať právo manželstvom," myslí si Matovič. Fígeľ v mene KDH sa bránil, že rokovať o návrhu budú, no nielen so Smer-SD, ale so všetkými poslancami.

Podľa niektorých právnikov zo strany Smer-SD by právomoci u prezidenta mohli ostať. "Budeme o tom uvažovať. Ja si myslím, že určitý priestor by tam mal mať," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za Smer-SD Mojmír Mamojka. Podľa jeho straníckej kolegyne Anny Vittekovej by sme nemali zbytočne predbiehať. "Tento návrh prišiel z dielne KDH a ja môžem len zopakovať, že budeme na túto tému rokovať," uzavrel poslanec za Smer-SD, Róbert Madej.

Téme sa venujú Veľké Noviny o 19:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy