Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opozícia bude možno bojkotovať nočné rokovanie o odvolaní Fica
Zdielať na

Opozícia bude možno bojkotovať nočné rokovanie o odvolaní Fica

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Chcú tak protestovať proti tomu, že predseda parlamentu Pavol Paška z koaličného Smeru-SD zvolal schôdzu až na večer.

Opozičné strany budú možno bojkotovať dnešné rokovanie o ich návrhu odvolať premiéra Roberta Fica.

Chcú tak protestovať proti tomu, že predseda parlamentu Pavol Paška z koaličného Smeru-SD zvolal schôdzu až na večer. Opozícia začala rokovať o spoločnom postupe, šéf SMK Pál Csáky však už vyhlásil, že ak Paška rokovanie neodloží, jej poslanci sa na schôdzi nezúčastnia. Takýto postup predtým pripustil aj šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

"Poslanci SMK sa na dnešnom nočnom rokovaní nezúčastnia," povedal ČTK Csáky. "Nevidíme dôvod rokovať v noci. V noci pracujú zlodeji," vyhlásil Dzurinda.

Opoziční poslanci podľa Csákyho chcú najprv Pašku požiadať, aby sa rokovalo v inom termíne a počas dňa. Ak by Paška nevyhovel, opozícia podľa neho možno podá znovu návrh na Ficovo odvolanie v januári. Postoj tretej opozičnej strany KDH zatiaľ nie je známy.

"Neviem, čo je nedôstojné na tom pracovať aj večer. Tisíce ľudí na Slovensku, lekári, vojaci, policajti, šoféri pracujú niekedy aj celú noc," oponoval Paška. Okrem toho tvrdil, že parlament čaká rokovanie o viacerých zákonoch, ktoré by mali platiť od januára a prípadná mimoriadna schôdza cez deň by to mohla ohroziť.

Paška tiež opozícii vytkol, že sa snaží Fica odvolať krátko po tom, ako vláda získala od poslancov dôveru pri hlasovaní o štátnom rozpočte na budúci rok.
Opozícia Ficovi vyčíta, že nedostatočne reagoval na sporné prevody štátnej pôdy zo Slovenského pozemkového fondu (SPF), keď sa k lukratívnym pozemkom pod Vysokými Tatrami dostala firma vraj blízka koaličnej ĽS-HZDS.

Fico síce odvolal ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), opozícia však za dianie vo fonde viní najmä Smer, ktorý má najviac zástupcov v správnej rade SPF.

Zdielať na

Najčítanejšie správy