Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za jazdenie v oboch pruhoch súbežne hrozí pokuta!
Zdielať na

Za jazdenie v oboch pruhoch súbežne hrozí pokuta!

KOŠICE/LOS ANGELES / Niekedy sa na našich mestských cestách tvoria zápchy aj keby nemuseli. Prečo? Stačí ak na dvojprúdovej ceste idú dve autá vedľa seba pomaly súbežne a za nimi nervózni a hromžiaci vodiči, ktorí ich nemôžu obehnúť . Niektorí si totiž na jazdu v ľavom pruhu zvykli ako na gauč vo svojej obývačke. A neprekáža im ani to, že zdržiavajú iných. Vodiči pritom netušia, že im za to v istej situácii hrozí pokuta. Aj keď v meste možno jazdiť v oboch pruhoch.

V USA hrozí pokuta

Dá sa povedať, že je to bežná situácia v našich mestách. V rýchlejšom pruhu chcete obehnúť auto, ale nedá sa. Obe autá totiž idú pred vami súbežné. Ani rýchlejšie, ani pomalšie. "Tak väčšinou starí ľudia chodia takto," hovorí jeden z vodičov.

V Spojených štátoch amerických neprimerane pomalým šoférom hrozí pokuta. "Pomalá jazda je nebezpečná pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Ak vás musia autá predbiehať a obchádzať v krátkej vzdialenosti, porušujete pravidlá cestnej premávky," tvrdí policajt z Los Angeles. Zo zákona tak plynulosť na cestách v USA upravuje povinnosť pre pomalšie vozidlá držať sa v pravom, pomalom pruhu tzv.slowline a neprekážať tak ostatným vodičom v jazde.

"Keď jazdíte pomaly, tak určite dostanete pokutu," tvrdí vodička z Kalifornie Cynthia. Vďaka pomalým pruhom je tak na amerických cestách menšia nehodovosť a menej stresu. "Pomalý pruh bol veľmi dobrý nápad," hovorí Cynthia. 

Na Slovensku hrozí 60 €

Americkým nápadom by sa mohli inšpirovať aj slovenskí vodiči a policajti. V posledných rokoch je totiž najobsadenejší ľavý jazdný pruh. Dôvod? Neznámy.

Väčšina vodičov je zrejme presvedčená o tom, že môže jazdiť v oboch pruhoch kedykoľvek. Za iste situácie však páchajú priestupok. "Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný ho čo najskôr uvoľniť.," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

I keď polícia tvrdí, že na "ľavojazdcov" dohliada, v praxi to tak nevyzerá. Možno by pomohli prísne a tvrdé pokuty. "Hrozí podľa zákona sankcia do výšky 60 €," dodala Baloghová.  

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy