Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Filip (22) je bezdomovec s X Factorom v hrdle
Zdielať na

Filip (22) je bezdomovec s X Factorom v hrdle

BRATISLAVA / Život na ulici si mnohí nedokážu predstaviť. Reportéri zo spravodajstva TV JOJ strávili jeden deň s Filipom (22). Bol bezdomovcom, no konečne si našiel stálu prácu a podnájom. Po piatich rokoch sa tak postaví na nohy. Toto je Filipov neľahký životný príbeh...

Smrť matky, hádky s otcom

Človek sa môže ráno zobudiť vo svojej teplej posteli, ale aj na chladnej lavičke v meste. Dnes už 22-ročný Filip si pred piatimi rokmi vybral práve druhú možnosť. Potom ako mu zomrela mama a hádky s otcom sa už nedali vydržať, odišiel z domu rovno na ulicu. "Rodina ma prichýlila, ale tí sa sami nevedia o seba postarať," začína rozprávanie Filip.

Filip prespával, kde sa dalo. Na lavičkách, v bránach domov a sem tam u kamarátov. Výchova jeho mamy mu nedovolila, aby začal žobrať alebo kradnúť. "Rodičia ma od mala viedli k hudbe, tak som chytil gitaru a začal som spievať na ulici," hovorí.

Obce by mali pohádať

Vyzbierané peniaze mu však stačili akurát na jedlo. Filip si preto privyrábal rôznymi brigádami. Stále to však bolo málo na to, aby sa postavil na vlastné nohy. "Mestské časti alebo obce majú podľa zákona priamu zodpovednosť za občanov, ktorí sú v zlej sociálnej situácií. Bohužiaľ ako to máme v zákone teraz nastavené, tak nie vždy je možná nejaká praktická pomoc, ktorá by vyriešila tú situáciu celkovo," uviedol predseda Občianskeho združenia Vagus Sergej Kára.

Obce tak spolupracujú aj s občianskymi združeniami, ktoré sa ľuďom na ulici snažia pomáhať. Či už možnosťou osprchovať sa, dostať čisté oblečenie alebo im sociálni pracovníci poradia ako ďalej. "Takisto im vieme sprostredkovať aj pracovné príležitosti, komunikáciu na internete a podobne," dodáva Kára.

Našiel si prácu

Filip si vďaka strýkovi a bratrancovi po piatich rokoch na ulici našiel stálu prácu. Dovoliť si môže aj podnájom, kde býva s dvomi kamarátmi. Dnes sa teší z úplne obyčajných vecí. "Konečne mám domov. Po rokoch mám domov a to slovo pre mňa veľa znamená," hovorí Filip.

Mladík teraz pracuje ako upratovač v jednom fitness centre. Aj keď upratovanie nie je jeho celoživotnou ambíciou, zdá sa, že svoj život chytil za ten správny koniec.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy