Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ján (65) je Róm, ktorého prácu pozná celý svet!
Zdielať na

Ján (65) je Róm, ktorého prácu pozná celý svet!

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Svoju prácu miluje. Ján Herák z obce Bzince pod Javorinou pracuje už takmer 50 rokov v tej istej firme. Navrhuje a vyrába stoličky. Vymyslel už viac ako 1 000 druhov a predstavte si, dostali sa do celého sveta!

Vyrobil viac ako 1 000 stoličiek

"Robota je to ťažká a musí sa pri nej rozmýšľať. Ten kto nerozmýšľa, sa tu neuplatní," hovorí o svojej práci Ján Herák, ktorý začal v tejto dielni pracovať v roku 1968 a robí tu dodnes. Presne 46 rokov. "Baví ma to, keby ma to nebavilo, nešlo by to," dodal šikovný remeselník.

Vyučil sa za zámočníka. Učarovali mu však stoličky. V priebehu piatich desaťročí ich navrhol a vyrobil viac ako 1 000 druhov. "Tony trubiek prešlo mojimi rukami. Väčšinou robím vývoj, nové veci a prípravu výroby," dodal pán Herák.

Zlaté ruky

"Je to človek, ktorý má rozum a ruky spojené, má zlaté ruky a dokáže tie moje myšlienky pretaviť do reálu," povedal Dušan Nevedal, konateľ firmy, v ktorej Ján pracuje. Niet stroja, ktorý Ján Herák neovláda. Stoličky ktoré vyrobil putovali do celého sveta. Nájdete ich na londýnskom letisku, sedia v nich študenti na univerzite v Budapešti, či diplomati v Angole a Austrálii. "Som hrdý na to, že sa moje výrobky predávajú do celého sveta," hovorí s úsmevom Ján.

Napriek tomu, že je Róm, nikto ho podľa jeho slov nikdy nediskriminoval. "Kto chce, ten si robotu nájde. To je jedno, či robím toto, alebo s lopatou," dodal. Vysokú školu nikdy neštudoval, napriek tomu sa s ním radia aj známi architekti. Podľa jeho slov, robil aj diplomovky pre architektov z Bratislavy. Napriek tomu, že má 65 rokov, na odchod do dôchodku nemyslí. Práce má ešte na niekoľko rokov. "Budem pracovať, kým budem vládať," dodal remeselník.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy