Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Fašiangom kraľujú masky. Vyrobte si s deťmi tú najoriginálnejšiu!
Zdielať na

Fašiangom kraľujú masky. Vyrobte si s deťmi tú najoriginálnejšiu!

BRATISLAVA / Obdobie fašiangov je časom radovánok, hodovania i neodmysliteľných karnevalov. Máte už pre vašu ratolesť vymyslenú masku? Prinášame vám zopár tipov.

Tvorivo a všetci spolu

Rodičia majú v týchto dňoch o jednu starosť viac – zohnať alebo vyrobiť karnevalovú masku pre svoje dieťa. A tak sa v slovenských rodinách vymýšľa ostošesť. Pre kostým princeznej alebo strapca hrozna však nemusíte chodiť do požičovne.

Výroba snehovej vločky trvala mame malého Maxima s psychickou podporou otecka, nášho kolegu Rasťa Striška, iba pár hodín. Základným materiálom bola vata. "Fašiangová maska sa skladá z čižmičiek, vaty, trička, bielych pančušiek a látky, ktorú kúpila manželka. Dokopy nás to stálo 12 eur," priznal reportér televízie JOJ Rasťo Striško. Na výrobe rozkošnej masky sa podieľal aj šikovný škôlkar.

Strihať, lepiť...

Dcéry redaktorky Barbory Janošovej zbožňujú princezné. Najskôr si nakreslia náčrt, ako by mala maska vyzerať a potom sa pustia do výroby.

"Najčastejšie používame tyl. Je to záclonovina, ktorá sa nepára. Látku rôzne postriháme, dievčatá si ju oblepia okolo seba a vyrobia papierové korunky," prezradila Barbora, ktorá vyrába masky takmer každý deň.

Z dieťaťa chutné hrozno

Dievčatá sa tešili aj maske motýľa. "Z veľkej krabice sme vystrihli krídla a Laurinka s Tamarkou si ich vymaľovali," dodala Barbora Jánošová. Malá Laura zvláda výrobu indiánskej čelenky celkom sama. Z papiera vystrihla pásik a nalepila farebné pierka. Maska bola na svete. Na výrobu kostýmu sa dajú využiť aj obyčajné balóny. Tie stačí pripevniť na oblečenie. Z dieťaťa tak za pár minút vyčarujete chutné hrozno.

S dávkou fantázie a hravosti vašich detí sa dá doma využiť naozaj čokoľvek. Ak sa chystáte vyhodiť starý kabát alebo iný nepotrebný kus odevu, pouvažujte, či sa nebude dať využiť ako materiál na výrobu karnevalovej masky.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy