Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensku vzniknú firemné škôlky! Takto vám pomôžu...
Zdielať na

Na Slovensku vzniknú firemné škôlky! Takto vám pomôžu...

BRATISLAVA / Baby-boom, nedostatok miesta v škôlkach, málo času na výchovu detí zamestnaných rodičov. To je problém, s ktorým sa pasujú mnohé rodiny. Ministerstvo práce prišlo s lákavým zamestnaneckým benefitom - firemnými škôlkami.

Rodičovstvo nie je žiadna sranda

Nastúpiť ráno do práce nie je pre niektorých rodičov vôbec jednoduchou záležitosťou. Nedostatok dostupných predškolských zariadení ich núti voziť svoje ratolesti aj desiatky kilometrov denne.

Ministerstvo chce motivovať zamestnávateľov, aby pre deti svojich pracovníkov zriaďovali detské kútiky. Mamičke troch detí sa tento nápad pozdáva: "Celý pracovný proces si musí matka naplánovať. Nielenže si musí všetko vopred premyslieť, skĺbiť s rodinou, ale musí rozmýšľať aj nad tým, či ju vezme zamestnávateľ do práce."

Nízky čiastočný úväzok

Zákonník práce umožňuje mamičkám čiastočné úväzky či delené pracovné miesto pre dve osoby za jeden plat. Takéto ústupky ale nie sú ochotní robiť všetci zamestnávatelia.

"Čiastkové úväzky sú na Slovensku veľmi nízke, týmto spôsobom pracujú vlastne iba zdravotne postihnutí ľudia," povedal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Vznik nových pracovných miest

Paradoxne majú matky v zahraničí ako zamestnankyne také dobré renomé, že si ich zamestnávatelia chcú udržať aj za cenu čiastočného úväzku.

Injekciou až 23 miliónov eur chce rezort práce dosiahnuť väčší rozmach firemných škôlok. Ministerstvo pripravuje výzvu, v rámci ktorej chce podporiť vytváranie detských kútikov u zamestnávateľov. Rodičom sa uľahčí návrat na trh práce a vzniknú nové pracovné miesta.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy