Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza výrub lesa na Kolibe. Padlo ďalšie trestné oznámenie
Zdielať na

Kauza výrub lesa na Kolibe. Padlo ďalšie trestné oznámenie

BRATISLAVA / Kauza nezákonného výrubu na Kolibe naberá na obrátkach. K trestnému stíhaniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa ešte z decembra totiž pribudlo ďalšie. A to priamo za zločin. Páchateľmi sú údajne traja majitelia pozemkov a bývalý šéf už neexistujúceho lesného úradu.

Obnova vyrúbaného lesa

Táto kauza postavila do pozoru ministrov vnútra, pôdohospodárstva aj životného prostredia, ale aj gen. prokurátora. Možno aj preto jej vyšetrovanie rýchlo napreduje. Okrem toho sa minister vnútra Róbert Kaliňák  stretol s členmi OZ Za lepšiu Kolibu, ktorí trvajú na obnove vyrúbaného lesa. "Zároveň potrestanie vinníkov," hovorí Martin Vláčeky z OZ za lepšiu Kolibu.

Okrem toho mali ešte ďalšie dve požiadavky. Z rokovania s ministrom odchádzali spokojní. "Sme počuli a videli konkrétne kroky, ktoré sa dejú v rovine vyvodzovania zodpovednosti," uviedla advokátka Zuzana Čapútová. A nimi je už spomínané stíhanie úradníkov, ktorí falošné rozhodnutia odklepli. Ide najmä o bývalého šéfa lesného úradu Jána Horvátha, za čo mu hrozí väzenie na 2 roky.

Padajú trestné oznámenia

Novinkou je ale stíhanie zo zločinu a to zrejme smeruje k majiteľom 3-hektárových pozemkov. "14.2.2014 bolo začaté trestné stíhanie pre zločin porušovania ochrany rastlín a živočíchov," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Javorský.

Prípad stále riešia aj experti Inšpekcie Životného prostredia. Vo veci podali trestné oznámenie. Rezort pôdohospodárstva zas obnovil správne konanie ohľadom zrušenia prevodu pozemkov. "Momentálne je v záverečnej fáze," tvrdí hovorca ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja Peter Hajnala.

Manuál policajtov

Rezort vnútra už pracuje aj na manuáli pre policajtov, aby nezákonným výrubom vedeli predísť. "Potrebujeme lehotu na to, aby sme to preverili. na mieste sa to nedá," uviedol minister vnútra Róbert Kaliňák.

Škoda spôsobená výrubom sa vyšplhala až na neuveriteľných 550 tísíc eur. Zmena týchto pozemkov z ostatnej plochy späť na lesnú je ale podľa našich informácií už len otázkou času. Okrem toho údajným páchateľom za nezákonný výrub hrozí nezanedbateľný trest a to až 8 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy