Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza výrub lesa. Ďalšie trestné stíhanie je na spadnutie
Zdielať na

Kauza výrub lesa. Ďalšie trestné stíhanie je na spadnutie

BRATISLAVA / Vyšetrovanie kauzy masového výrubu vzácneho lesa na bratislavskej Kolibe rýchlo napreduje. Jedno trestné stíhanie sa už začalo a ďalšie je na spadnutie. Páchateľmi sú údajne traja majitelia pozemkov, ale aj bývalý šéf už neexistujúceho Lesného úradu.

Zneužitie právomoci

Prvé trestné stíhanie a to vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa sa zrejme dotkne práva Jána Horvátha, bývalého prednostu Lesného úradu. Jeho výsluch je ale ešte podľa našich informácii len na pláne. Ostatné podozrivé osoby už polícia vypočula..

V prípade vyňatia pozemkov z lesného fondu totiž padli tri rozhodnutia. Jedno z nich bolo podľa ministra vnútra nelegálne a ostatné nafingované. Odklepnúť ich mal práve bývalý prednosta úradu. "Krajská prokuratúra BA III. vykonáva dozor nad zachovaním zákonnosti prípravného konania," tvrdí hovorca krajskej prokuratúry v Bratislave Viliam Javorský.

Výrub lesa - trestný čin

To ale nie je jediné konanie v tejto súvislosti. Ďalším trestným činom by mala byť samotná realizácia výrubu lesa. Tam má podľa našich informácii začať trestné stíhanie už koncom januára. "V tomto štádiu trestného konania sa vykonávajú úkony pred začatím trestného stíhania. Prokurátor nariadil v tejto súvislosti vyšetrovanie," dodal Javorský.

Vyklčovaný les má rozlohu až tri hektári. Je celý obohnaný policajnou páskou a na mieste boli robotníci. "Len sme odkláňali kmene kvôli značeniu pre policajtov, nič viac," hovorí robotník.

Veľa toho ale nenarobili. "Ale nesmie sa s tým nič robiť, je to majiteľov pozemok, takže sa to nedalo," dodáva robotník.

Zameriavanie stromov pokračuje

Na mieste zasahuje aj štátna ochrana prírody ako rezortná organizácia ministerstva životného prostredia. Stále ešte zisťuje presný počet vyrúbaných stromov. "Jej pracovníci doteraz zamerali asi 500 stromov a zameriavanie stále pokračuje," hovorí Juraj Rybanský z Odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

Podľa ešte stále predbežných výsledkov vinníci výrubom spôsobili škodu až 150 tisíc eur. Za to im hrozí väzenie na minimálne 8 rokov. Ide pritom o lukratívne pozemky, ktoré Lesy neštandardne vymenili za oveľa menej zaujímavé pozemky v katastri Handlovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy