Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Cirkev vyzýva veriacich na modlitbu za budúceho prezidenta
Zdielať na

Cirkev vyzýva veriacich na modlitbu za budúceho prezidenta

BRATISLAVA / Veriaci sa budú modliť za voľbu nového prezidenta SR. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) pre túto príležitosť pripravila prosby, ktoré môžu byť vkladané do liturgických slávení.

Modlitba za hlavu štátu

Tieto prosby KBS rozdistribuovala do všetkých farností po celom Slovensku. Ako povedal hovorca KBS Jozef Kováčik, cirkev reaguje spôsobom, ktorý je jej najvlastnejší, a to je modlitba za štátnych predstaviteľov. O inej forme zapojenia sa pred prezidentskými voľbami cirkev neuvažuje.

Veriaci sa tak budú najmä pri omšiach modliť za to, aby voľba prezidenta v našej krajine prebehla pokojne, čestne a spravodlivo. "Dopraj nášmu národu, aby si zvolil takého prezidenta, ktorý sa bude vyznačovať úsilím o pokoj, spravodlivosť a zmierenie,“ znie jedna z prosieb. Veriaci zároveň budú prosiť, aby budúci prezident pri vykonávaní svojho úradu pamätal na slabých a utláčaných.

Slúžiť spravodlivosti a pravde

Veriaci sa tiež budú modliť, aby prezidentský úrad zaujal taký kandidát, ktorý bude neustále pamätať na to, že má slúžiť spravodlivosti a pravde. "Za nášho nového prezidenta: aby všetky prostriedky, ktoré bude mať, využil na podporu a zachovanie kultúrnych a morálnych hodnôt nášho národa,“ bude zaznievať v slovenských kostoloch.

Modliť sa bude cirkev aj za to, aby obyvatelia našej vlasti cítili zodpovednosť za budúcnosť krajiny a mali záujem na tom, aby na čele spoločnosti stáli zodpovední ľudia chrániaci dedičstvo našich otcov, svätých Cyrila a Metoda, prosme Pána.

Ježiš má podľa pripravených modlitieb darovať nášmu národu prezidenta, ktorý sa nebude báť zastať sa života a podporovať rozvoj zdravých kresťanských rodín a tiež, aby nový prezident s rešpektom spolupracoval so všetkými, ktorí v našej krajine bojujú za práva najslabších. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy