Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Ľudí v núdzi nezachraňujú len psy, ale aj takéto prasiatko
Zdielať na

Ľudí v núdzi nezachraňujú len psy, ale aj takéto prasiatko

BRATISLAVA / Má štyri nohy, chvost, vynikajúci čuch a pomáha záchranárom. Nie je to cvičený pes, ale prasiatko. Záchranári zo Žiliny si predsavzali, že z neho raz bude plnohodnotný záchranár, ktorý bude pomáhať pri hľadaní ľudí.

Ide o unikát

Osemmesačné prasa v službách záchranárov. Na prvý pohľad nepredstaviteľné. No predsa. Záchranári zo Žiliny ho povolali do svojich radov. "Chceme ho viesť tým záchranárskym výcvikom ako naše psy," informuje chovateľka Zuzana Repáňová. 

Keďže ide o unikát, ťažko predpovedať ako tento pokus vycvičiť prasa dopadne. No vzhľadom na prasacie vlastnosti, úspech nie je zaručený, ale ani vylúčený. Nebol by tak jediným netradičným zástupcom zvieracej ríše, ktorý by svojimi schopnosťami pomáhal záchranárskym zložkám či v armáde.

Delfíny, potkany...

Ukrajinská armáda vraj pred nedávnom obnovila výcvik delfínov, ktorých využíva na vyhľadávanie podmorských mín, či dokonca útoky na nepriateľských potápačov. Nedávno sa tiež objavili správy o policajných potkanoch. S tými plánujú spolupracovať pri pátraní po drogách v Holandsku.

"V literatúre sa uvádza, že potkan disponuje lepšími čuchovými schopnosťami, ako pes," tvrdí  Doc. RNDr. Lucia Kršková, PhD. Keďže záchranársky kanec Oliver vo svojom výcviku napreduje veľmi pomaly, policajní a ani záchranárski psi sa vôbec nemusia cítiť ohrození.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy