Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pozor na prácu v zahraničí! Toto sú riziká
Zdielať na

Pozor na prácu v zahraničí! Toto sú riziká

BRATISLAVA / Veľa Slovákov sa snaží nájsť si prácu v zahraničí. Za ostatné roky však stúpa počet ľudí, ktorí sa stanú obeťami obchodníkov s ľudmi. Za minulý rok polícia obvinila šesť osôb. Aj týchto pár ľudí môže mať na svedomí stovku obetí.

Zdanie môže klamať

Môžno si teraz poviete, že mne sa nemôže stať, že ostanem niekde pracovať ako otrok. Som vzdelaný, prečítal som si takmer celú pracovnú zmluvu a ľudia v agentúre vyzerali ako príjemní ľudia. Nuž...zdanie môže klamať.

"Je pravda, že väčšina obetí pochádza z veľmi slabého sociálneho zázemia, to ich núti vycestovať do zahraničia za prácou. Najčastejšie sú s nízkym vzdelaním, ale mali sme aj vysokoškolsky vzdelané obete," informuje Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Sú veľmi prepracované

Nedá sa spoľahnúť, že kto je vzdelaný, tak "nenaletí". Treba si uvedomiť, že tieto siete obchodníkov s ľudmi sú často veľmi prepracované. Je ťažké odhadnúť, že ide o falošnú agentúru.

"Lebo sa tam točia také peniaze, že tým ľudom sa oplatí tváriť sa dôveryhodne, dokonca zabezpečiť dôveryhodne vyzerajúce agentúry. Takže nedá sa spoľahnúť, že vzdelanejší človek nenaletí," dodáva Vatráľová.

Vyšetrovací tím

Slovenské obete obchodovania s ľudmi sú pod zámienkou výhodnej pracovnej ponuky vylákané do rôznych štátov. Nemecka, Talianska, Škandinávie, ale najčastejšie je to Veľká Británia. Tam skončí viac než polovica obetí. Niektorých sa podarí zadržať a Slovákov dostať späť domov.

"V spolupráci s kolegami z Veľkej Británie sme vytvorili spoločný vyšetrovací tím, pričom na základe dôkazov boli obvinení traja Slováci," informuje hovorkyńa policajného zboru Denisa Balghová.

Otvoria si účty na vaše doklady

Polovica ľudí, ktorí sa nechali zlákať podvodníkmi, je sexuálne vykorisťovaných. Musia pracovať ako prostitúti, prostitútky alebo pod tlakom pracovať pre pornografický priemysel. Potom sú to práce v továrňach, domácnostiach alebo nútené žobranie.

"Najmä vo Veľkej Británii im odoberajú aj doklady a potom si tí obchodníci vybavia na tie doklady sociálne dávky, alebo stáva sa nám aj to, že otvoria si účty, ku ktorému jeho majiteľ ani nemá prístup," opisuje Vatráľová.

Aby ste sa vyhli problémom, v prvom rade nikdy nesúhlaste s tým, že budete pracovať na čierno. To znamená, že bez prihlásenia na úradoch. Aj keby vám sľubovali dvojnásobný plat. Každú pracovnú ponuku si dôkladne preverte. Zmluva musí byť v jazyku, ktorému rozumiete a celú si ju dôkladne prečítajte. Dajte si ju nezávisle posúdiť.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy