Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Slovensko pod snehom: Hrozia povodne a nebezpečné lavíny
Zdielať na

Slovensko pod snehom: Hrozia povodne a nebezpečné lavíny

BRATISLAVA / V priebehu stredy sme sa v okolí Bratislavy, najmä jej záhorskej časti, mohli na vlastnej koži presvedčiť, čo dokáže natekajúci studený vzduch. Na Kolibe sa vytvorila až 5 cm vrstva ťažkého mokrého snehu. Na východ od hlavného mesta bola situácia jasná. Pršalo a teplota stúpala a stúpala. Postupujúce navlnené frontálne rozhranie prinieslo aj takéto rozdielne počasie medzi východom a západom.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Silné zrážky na mnohých miestach krajiny zase prinášajú hrozbu zvýšenej vodnej hladiny na našich tokoch. Ide najmä o rieky Nitra, Hron, Ipeľ a Slaná

Stredajšie sneženie však prinesie zlepšenie snehových podmienok v našich lyžiarskych strediskách.  Nezabúdajte však, že Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje na stúpajúce lavínové nebezpečenstvo vo vyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier.

Pripravte sa na ďalšie sneženie

Noc zo stredy na štvrtok bude vo východnej polovici zamračená, so zrážkami, na strede krajiny od asi 400 m bude snežiť, na východe bude sneženie od asi 800 m. Do rána však hranica sneženia na východe poklesne na asi 500 m.

Na západ Slovenska už budú zrážky slabnúť, obloha sa do rána vyjasní.  Pri vyjasnenej oblohe na západe poklesne teplota na -1 až -6°C, vo východnej časti krajiny bude v noci od 3 do -2°C. Pri mínusových teplotách pozor na namrznuté cesty! A pretože sa očakáva večer aj silnejší vietor, pri snežení a vetre sa na severe krajiny očakáva tvorba snehových jazykov a závejov. 

Hranica sneženie sa posunie

Štvrtok už bude o inom. Bude polooblačno, na východe oblačno až zamračené a tu ešte ojedinele zrážky, od asi 1 000 m snehové. Zrána na západnom a strednom Slovensku v nižších polohách hmla. Najvyššia denná teplota od 3 do 9°C, pričom 9 °C je najviac pravdepodobných na juhu západného a stredného Slovenska pri slnečnej oblohe.

Týždenný prehľad

Streda

Prevažne zamračené a na mnohých miestach dážď alebo dážď so snehom,
od 1400 m, na západnom a strednom Slovensku postupne v polohách od 300 m, na Záhorí aj v nížinách sneženie. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na západe, Orave a Liptove 0 až 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st. Slabý premenlivý, na juhozápade severozápadný vietor do 6 m/s (do 20 km/h).

Predpokladané množstvo zrážok/nového snehu: 1 až 5 mm, v západnej polovici miestami do 15 mm/ sneh do 5 cm, v západnej polovici územia miestami do 15 cm.

Štvrtok

Prevažne polooblačno. Na východe oblačno až zamračené.
Na strednom a východnom Slovensku miestami slabé sneženie alebo
dážď so snehom, na juhu dážď.
V nižších polohách západného a stredného Slovenska miestami hmla alebo nízka oblačnosť.

Najvyššia teplota 1 až 6, v južnej polovici západného a stredného Slovenska pri slnečnom počasí okolo 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.Slabý premenlivý, na juhozápade prevažne juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Predpokladané množstvo zrážok/nového snehu:
NOC: 1 až 20 mm/ do 25 cm
DEŇ: 1 až 5 mm/ do 5 cm.

Piatok

Oblačno až zamračené a miestami dážď, od  700 sneženie. Cez deň premenlivá oblačnosť , zrážky ojedinele, od 1000 m sneženie. Nočná teplota 1 až -6°C. Denná teplota 2 až 8°C. Na západe severozápadný vietor do 25, v nárazoch okolo 50 km/h.

Sobota

Malá oblačnosť. Zrána hmlisto. Nočná teplota 0 až -5 °C. Denná teplota 3 až 10°C. Juhovýchodný vietor do 30, na západe v nárazoch okolo 50 km/h.

Nedeľa

Polooblačno až oblačno, ojedinele zrážky. Zrána hmlisto. Nočná teplota 1 až -5 °C. Denná teplota 5 až 12°C. Juhovýchodný vietor do 30, v nárazoch okolo 50 km/h.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

ISIFA

Súvisiace články