Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Číňania k nám už nebudú dovážať výrobky, europoslanci tomu zabránia
Zdielať na

Číňania k nám už nebudú dovážať výrobky, europoslanci tomu zabránia

ŠTRASBURG / V celej Európe majú ľudia problémy s lacným dovozom rôznych výrobkov z Číny, či Ázie. Aj na Slovensku už vraj kvôli tomu prišli ľudia o prácu. Európske fabriky im totiž nedokážu konkurovať. Europoslanci chcú preto zaviesť nové antidumpingové opatrenia. Ľudsky povedané - chcú dosiahnuť, aby sa niektoré výrobky neoplácalo Číňanom k nám dovážať.

Európania nevedia konkurovať

Made in China. Takýto nápis svieti takmer na každom výrobku, a to začína byť pre Európu problém. "Textílie sú nenormálne lacné, takisto aj detské hračky. A tie sú koľkokrát aj zdraviu škodlivé," vysvetľuje europoslanec Miroslav Mikolášik. 

"Často ohrozujú trhy jednotlivých členských krajín," tvrdí Eduard Kukan. Problémom že tieto veci začínajú byť natoľko lacné, že európski výrobcovia im nevedia konkurovať. Spomeňme si napríklad na nedávnu obchodnú vojnu EÚ verzus Čína.

Dielňa súčiastok z Číny

Dovážali sa k nám solárne panely dotované čínskou vládou a rad za radom európski výrobcovia krachovali. "Ceny sú veľmi nízke a na Slovensku by ani nepokrývali tie základné náklady, ktoré s výrobou vznikajú," dodáva Anna Záborská

"Nekvalitnými náhradami rôznych značiek prichádza štatisticky desať
tisíce ľudí o prácu,
"
dodáva europoslankyňa Monika Smolková. Aj Europoslanci už navyše hovoria o tom, že únia sa stáva akou si dieľňou súčiastok pôvodom z Číny či Ázie. "Sa u nás len do finálneho výrobku poksadajú, čím sa obchádzali tie reálne clá, ktoré boli doteraz," myslí si Monika Flašíková-Beňová.

Pomoc prichádzala neskoro

Európsky parlament sa teraz dohaduje na novej legislatíve. Podľa nej sa budú môcť takmer okamžite zavádzať antidumpingové opatrenia. Doteraz sa totiž stávalo, že pomoc z únie prichádzala neskoro a naše firmy postupne krachovali. Nové pravidlá by mali platiť v najbližších mesiacoch.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy