Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Voľby do Európskeho parlamentu v máji, ľudia nemajú záujem
Zdielať na

Voľby do Európskeho parlamentu v máji, ľudia nemajú záujem

BRATISLAVA / Najhorúcejšou slovenskou politickou témou sú marcové prezidentské voľby. Mnohí politici však už viac myslia na májové voľby do európskeho parlamentu. Platy našej hlavy štátu a 13-ich slovenských europoslancov sú zhruba rovnako lukratívne.

Mizerná účasť vo voľbách

Účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu bola pri dvoch voľbách vždy mizerná. V roku 2004 využilo svoje právo len 17 percent voličov, pred piatimi rokmi necelých 20 percent. "To bude veľká výzva, aby sme vedeli presvedčiť ľudí, že fakt tie rozhodnutia, ktoré sa udejú v Bruseli, že majú vplyv na ich život tu na Slovensku," tvrdí podpredseda strany Most-Híd László Solymos. 

"Pocit Slováka je ten, že my tu na Slovensku a vy tam v Bruseli," myslí si poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO). Mesačný príjem prezidenta v čistom je okolo 6 600 eur, slovenskí europoslanci berú čistých 6 200 eur. Rozhodnutia európskeho parlamentu majú na našu krajinu výrazne väčší vplyv, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. "Prakticky 80 percent rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú chod Slovenskej republiky, sa pripravujú v Bruseli," hovorí podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Sulík, Kukan, Mikloško

Zdá sa, že si to už uvedomujú aj politické strany a do eurovolieb tentoraz nasadzujú silné mená. Na kandidátkach by mali byť aj Sulík, Mikloško, Kollár, Záborská, Kukan, Štefanec, Šebej či Simon. "Čo dáva signál o tom, že tá váha a uvedomenie si významu Európskeho parlamentu rastie," myslí si poslanec Ľuodvít Kaník (SDkÚ-DS).

Dlhodobo najpopulárnejší Smer ešte o svojich kandidátoch nerozhodol, avšak o teplé miestečko sa zrejme opäť budú uchádzať aj Monika Flašíková Beňová či Vladimír Maňka. Jesenné drvivé porážky v župných voľbách ich od politiky zrejme neodradili. "Predpokladám, že niekedy v marci budeme o tom rokovať," uviedla podpredsedníčka NR SR Jana Lašáková (SMER-SD). Termín volieb do EP je už známy, na Slovensku budú v sobotu 24. mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy