Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Žilinskí vedci vyvinuli samočistiace maskáče
Zdielať na

Žilinskí vedci vyvinuli samočistiace maskáče

ŽILINA / Pracovníci Výskumného ústavu textilnej chémie medzi prvými na svete vyvinuli látku, ktorá nájde využitie napríklad pri výrobe samočistiacich vojenských maskáčov. Je aj veľmi pevná a má ďalšie užitočné vlastnosti. Oblečenie z takejto látky by určite ocenili nielen vojaci.

Látka má vojakom uľahčiť život

Žilinskí výskumníci vyvinuli látku, ktorá vojakom v mnohom uľahčí život. Znie to možno až neuveriteľne, ale je to tak. Uniformu z tejto textílie môže vojak používať aj pol roka bez prania. "Má veľmi dobré hydrofóbne vlastnosti so samočistiacim efektom, pretože sme tam použili na povrchu nanoúpravu," tvrdí riaditeľ VÚTCH Žilina Jozef Šesták. 

Jednoducho povedané, kvapka vody nabaľuje špinu, ktorá sa nachádza na povrchu. Tým vlastne túto látku čistí. Špeciálne vlákna zlepšujú priepustnosť vzduchu. Čo je veľmi dôležité, pri jednej otázke. "V žiadnom prípade, že keď sa tam vojak spotí, že sú také sprievodné javy, určite nie," hovorí Šesták.

Textília je odolná voči baktériám

Je to látka, ktorá má praktické použitie pre vojakov. Nie je vylúčené, že v budúcnosti ju ľudia využijú aj inde. Neskôr sa môže objaviť na trhu oblečenie z tejto látky pre bežné nosenie. Samozrejme s inými vzorkami aj pre deti. "Textília je odolná voči mikroorganizmom a rôznym baktériám. Garantujeme zatiaľ päť opakovaných praní," hovorí Šesták.

To znamená, že ak maskáče stačí vyčistiť raz za pol roka, vynikajúce užitkové vlastnosti sa zachovajú tri roky. Na uniforme potom vojaci musia dať obnoviť funkciu nanoúpravy, a to zvláštnym. efektom. Akým, to zatiaľ výskumníci nechcú prezradiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy