Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Toto v kine určite nerobte, ide o váš život
Zdielať na

Toto v kine určite nerobte, ide o váš život

BRATISLAVA / Muža z Ameriky, ktorý si posielal v kine SMS-ky, stála táto aktivita život. Divák, ktorého to otravovalo, ho v afekte jednoducho zastrelil. Aj v našich kinách sa veselo sms-kuje. Pozrite sa, ako sa dá takáto situácia vyriešiť, samozrejme bez streľby.

Nervozita a konflikty

"Dámi a páni, vitajte. Prosíme Vás, vypnite si svoje mobilné telefóny." Tak takouto výzvou vás privítajú v kine, či divadle. Ak by všetci splnili túto jednoduchú prosbu, ušetrili by sme si  hromadu nervozity i konflikty, ktoré sa môžu končiť aj tragicky.

"Čakáme, že ľudia túto výzvu akceptujú a budú sa podľa toho správať, ale nie vždy sa to stane," povedala lektorka dramaturgie z činohry SND Miriam Kičiňová.

Sociálne IQ

Samozrejme občas sa stane, že si niekto omylom zabudne stíšiť zvonenie či vypnúť mobil a ten sa ozve uprostred filmu či predstavenia. Iná vec je ale pokojne používať svoj mobil na vypisovanie správ, či dokonca hlasné telefonovanie, bez ohľadu na to, že to v sále vadí všetkým okrem nás.

"Záleží od osobnosti človeka, akú má empatiu, sociálne cítenie, sociálne IQ. Ako si uvedomuje tých ľudí okolo seba, ako mu záleží na nich," vysvetľuje psychologička Barbora Miščíková. V malých kinách sa s týmto problémom nestretávajú často.

Kuriózne prípady

Divadlo navštevujú zväčša tiež ľudia, ktorí sa snažia správať slušne. Niektorí sa ale nedokážu od svojho aparátu odlúčiť ani tam. "Mali sme taký kuriózny prípad, keď sa divák sťažoval, že nemáme mobilný signál v štúdiu a on nemôže skontrolovať svoju aupairku, ako je na tom s dieťaťom," spomína Miriam Kičiňová.

Pokiaľ ide naozaj o neodkladnú záležitosť, radšej opustite kino či divadlo a vyriešte si telefonát tak, aby ste nerušili ostatných. Čo teda robiť ak sa niekto tvári, že je v kine sám so svojim mobilom?

"Najprijateľnejšie poprosiť toho človeka, aby upustil od toho konania, ktoré nám vadí, prípadne to zopakovať. Ak to nefunguje, môžeme osloviť pracovníkov kina alebo ochranku," radí psychologička Barbora Miščíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy