Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Litmanovej slúžia polnočnú omšu hlboko v lese
Zdielať na

V Litmanovej slúžia polnočnú omšu hlboko v lese

LITMANOVÁ / Vianočné polnočné omše patria medzi veriacimi k najobľúbenejším obradom. V Litmanovej (okres Stará Ľubovňa) sa už niekoľko rokov slúži takáto liturgia netradične hlboko v lese. A tam sa stovky veriacich spolu s kňazmi tentokrát pomodlili za pokoj a pokoru. Sú totiž presvedčení o tom, že toto dnes ľudom chýba najviac.

Modlia sa ľudia všetkých vierovyznaní

Silný vetrisko potrápil  hlboko v lese nielen veriacich, ktorí sa pred ním zakuklili, ale dal zabrať aj kňazom či bohoslovcom. Ľuďom tu ale žiadne počasie neprekáža. "Neviem si predstaviť dôstojnejšie miesto na polnočnú omšu, ako je táto hora," hovorí veriaca.

Polnočné liturgie nie sú pre gréckokatolícku cirkev typickým obradom, laicky by sa dalo povedať, že sa im to zapáčilo u rímskokatolíkov, a teraz sú už aspoň na Litmanovej také populárne, že sa sem chodia modliť ľudia všetkých vierovyznaní.

Neuveriteľná atmosféra

Prečo je liturgia práve o polnoci to mnohí ani len netušili, najviac ich láka jej neuveriteľná atmosféra. "Je to preto, lebo biblicky je to tak dané, že Ježiš sa narodil krátko po polnoci," hovorí rektor chrámu na hore Zvir Vasil Kindja.

Kňazi sa snažia priblížiť čo najviac k ľuďom, túto noc pre nich vyprosili zdravie, pokoru a vnútorný pokoj. Aj oni žijú úplne obyčajný svetský život.

Téme sa venuje reportérka Maja Pavlíková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články