Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Neďaleko Oravy sa stratili turisti, počasie im prekazilo plány
Zdielať na

Neďaleko Oravy sa stratili turisti, počasie im prekazilo plány

DOLNÝ KUBÍN / Kvôli zlému počasiu sa neďaleko Oravy stratilo šesť turistov počas túry na Babiu horu. V snehovej víchrici a takmer nulovej viditeľnosti zablúdili. Hľadali ich Poliaci aj Slováci.

V zlom počasí sa vybrali do hôr

Šiesti Poliaci poriadne zariskovali a počas silného vetra sa vybrali do hôr. Bežne by zvládli obyčajnú túru z poľskej strany na jednotku. Avšak vietor sa počas cesty na hor stupňoval. Išli ako v mlieku a viditelnosť bola takmer nulová a snehu bolo nad kolená.

Zablúdili

Akonáhle sa partia kamarátov dostala na hrebeň, pustili sa dole zlou stranou a začalo sa stmievať. "Fúkalo na Babej hore a poblúdili sme. Viditeľnosť na dva metre," hovorí jeden z turistov. O pocitoch mladíci hovoriť nechceli.

Tma, štipľavý vietor, zabáranie sa v hlbokom snehu, teplota iba okolo nuly a všade len hustý les. Takéto podmienky mali poľskí turisti, našťastie mali signál a volali o pomoc. "Cez 112 sme boli vyzvaní na pomoc pre šesť turistov," uviedol František Fukas z Horskej záchrannej služby v Západných Tatrách.

Záchranári ich navigovali cez telefón

"Horská služba sa presúvala smerom od hájovne a my sme sa presúvali od Slanej vody, aby sme zúžili ten priestor, lebo sme nevedeli, kde sa tí ľudia môžu nachádzať," hovorí Jozef Jančo z Oravského záchranného systému.

Hľadanie v takomto búrlivom počasí bolo ťažké. Záchranári ich telefonicky navigovali a šli im naproti. "Signál bol slabý, sme sa báli, aby sme mohli s nimi komunikovať dlhšiu dobu," hovorí Jančo.

Našťastie turisti mali so sebou čelovky a baterky. Vďaka svetlu sa vyčerpaných mladíkov podarilo nájsť. "Ďakujeme," dodal jeden z turistov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy