Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Počet žiakov v triedach má upravovať zákon
Zdielať na

Počet žiakov v triedach má upravovať zákon

BRATISLAVA / Novela zákona okrem maximálnych počtov detí na triedu stanovuje aj ich minimálny počet, čo doteraz v zákone chýbalo. To môže znamenať zánik niektorých tried a možno aj malých škôl. Návrh poslancom predložil priamo rezort školstva.

Na druhom stupni maximálne 29

Poslanec za KDH Martin Fronc navrhol v pozmeňujúcom návrhu vypustiť definíciu minimálnych počtov žiakov v triedach. Podľa Fronca má ustanovenie viesť k racionalizácii počtu škôl, to by sa však malo uskutočňovať prostredníctvom normatívov na žiaka.

Ministerstvo školstva chce, aby sa počty žiakov v triedach na druhom stupni zvýšili na 29. Na druhej strane ale zavádza aj minimálny počet žiakov, aby škola alebo trieda takpovediac prežila.

"To sa môže stať, že v priebehu roka zaniknú nie desiatky, ale možno nejaká stovka škôl. To je podľa môjho vec, ktorá sa nedá ustáť," hovorí Fronc.

Problémom sú malotriedky

Ak má škola menej peňazí na všetkých žiakov, ako ju stojí prevádzka, zriaďovateľ sa podľa Fronca môže rozhodnúť, či školu zruší, alebo dofinancuje z vlastných zdrojov.

Prvákov musí byť minimálne 11, druhákov až štvrtákov 13 a na druhom stupni aspoň 15 žiakov v triede. Problém s naplnením tried majú takzvané malotriedky. Podľa rezortu školstva viac ako 130 škôl na Slovensku navštevuje menej ako 13 detí a preto by mnohé z nich chceli zrušiť.

Čaplovič tvrdí, že ich prevádzka je zbytočne nákladná a neefektívna. Deti zo škôl by tak mali chodiť napríklad do druhej, vzdialenej dediny.

S novelou nesúhlasí Most-Híd

Novela tiež stanovuje, že na prvom stupni základných škôl sa môžu do jednej triedy spájať len dva ročníky. Takáto trieda musí mať minimálne 12 žiakov, navštevovať ju bude môcť maximálne 24 detí. Poslanec za Most-Híd Árpád Érsek v pozmeňujúcom návrhu iniciuje, aby sa mohli spojiť do jednej triedy viac ako len dva ročníky prvého stupňa. Rovnako presadzuje, aby sa možnosť zníženia počtu žiakov v triedach vzťahovala aj na obce, v ktorých je len škola národnostnej menšiny.

Novela dáva možnosť zriaďovateľovi znížiť minimálny počet detí na triedu, ale len v osobitných prípadoch, napríklad ak by deti museli dochádzať do školy viac ako šesť kilometrov, či ak je z celkového počtu žiakov školy viac ako 80 percent zo sociálne znevýhodneného prostredia. Érsek sa obáva, že ak právna norma prejde v navrhovanej podobe, zanikne viac ako sto málotriedok, predovšetkým na jazykovo zmiešaných územiach.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy