Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Nitriansky kraj
Zdielať na

VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Nitriansky kraj

NITRA / V druhom kole volieb predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja sa stretli Milan Belica. Toho podporoval Smer-SD, SNS a Agrárna strana vidieka. Jeho súperom bol Tomáš Galbavý s podporou Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ-DS a SMK.

Výsledky 2. kola

Kandidát Zisk v %
Milan Belica55,61
Tomáš Galbavý44,38
Volebná účasť15,52
Spočítané hlasy100

Zdroj: ŠÚ SR

12 rokov

Belica sa stal štvrtý raz predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Na jeho čele stojí už 12 rokov. Ako povedal po zverejnení neoficiálnych výsledkov, ďakuje voličom, že mu opätovne prejavili dôveru a zároveň cíti úľavu po intenzívnej práci počas posledných troch - štyroch mesiacov. Presvedčiť voličov sa mu podľa jeho slov podarilo aj priamym kontaktom s občanmi. ČÍTAJTE TU.

V prvom kole získal 62-ročný Belica 46,87 percenta hlasov a 55-ročný Galbavý 37,34 percenta. Rozdiel v počte hlasov bol 9 579. Kandidátov bolo sedem.

Spojil sa Fico a Figeľ...

Víťaz druhého kola volieb bude predsedať 54-člennému zastupiteľstvu, v ktorom bude mať 32 kresiel koalícia strán Smer-SD – KDH. Druhá najsilnejšia strana v zastupiteľstve bude SMK so 14 poslancami. Pravicová koalícia Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS získala tri poslanecké mandáty.

Politické spektrum nového pléna dotvorí jeden poslanec za SNS a štyria nezávislí. Doteraz vládla v nitrianskom krajskom zastupiteľstve koalícia v zložení Smer-SD - KDH - SDKÚ-DS - ĽS-HZDS s 38 poslancami, v opozícii bola SMK s 13 mandátmi a nezávislí boli traja poslanci. ZLOŽENIE PARLAMENTU NÁJDETE TU.

Ísť voliť sa oplatilo

Ak ste sa práve nerozhodli obývať len územie svojho domu, či bytu, tak k presúvaniu svojej maličkosti potrebujete cesty. Najčastejšie druhej a tretej triedy. Práve za ich kvalitu zodpovedá župa. Dobrý manažment rozhoduje o tom, či budete v servise každý druhý deň, alebo vôbec. Rozhoduje aj o tom, ako často a za koľko sa po vašom kraji budú premávať autobusy, či vlaky. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články