Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tínedžer zdedil po babke, ktorú nikdy nevidel, obrovské dlhy!
Zdielať na

Tínedžer zdedil po babke, ktorú nikdy nevidel, obrovské dlhy!

PRIEVIDZA / Pani Domaníková z Prievidze sa zriekla dedičstva po svojej mame. Súd ho však priklepol jej maloletému synovi. Ten získal nielen byt v hodnote asi 50 000 eur, ale najmä neskutočné dlhy, ktoré vraj prekročia hodnotu bytu. A problém je na svete.

Matka vyrastala v detskom domove

Pani Domaníková sa pred dvomi rokmi dozvedela, že zdedila jednoizbový byt. Odvtedy sa topí v dlhoch. Získať ho mala po smrti svojej mamy, ktorú však nikdy nevidela.

Keď mala 15 mesiacov, skončila v detskom domove. "Z morálneho hľadiska som odmietla dedičstvo, pretože som žila v detskom domove. Nechcela som po matke ani cent," hovorí pani Domaníková. 

Okrem bytu im však mama zanechala obrovské dlhy. Potom ako sa pani Domaníková vzdala dedičstva, prešlo na jej deti. Dve plnoleté dcéry ho odmietli tiež. Za jej maloletého syna rozhodoval súd. "Navrhovala som súdu, aby mi povolili vzdať sa dedičstva za maloletého. Nepovolili," hovorí.

"Súd mal k dispozícii súpis pasív a aktív dedičstva, z ktorého vyplynulo, že hodnota dedičstva je vyššia ako dlhy poručiteľky. Za takýchto okolností pri odmietnutí dedičstva by bol maloletý poškodený, čo napokon uznala aj matka a na pojednávaní uviedla, že nežiada súd schválil právny úkon odmietnutia dedičstva. S rozsudkom súhlasila a vzdala sa práva podať odvolanie," hovorí hovorca Krajského súdu v Trenčíne Mgr. Roman Tarabus.

Žene začali chodiť výzvy na zaplatenie

Vzápätí jej začali chodiť výzvy na zaplatenie dlhov od rôznych spoločností. Vtedy podľa jej slov zistila, že jej syn nemá z dedičstva nič. "K dnešnému dňu maloletému prischli dlhy vo výške 10 000 eur," vraví pani Domaníková.

Teraz má žena strach, aby kvôli dlhom jej nebohej matky neprišla aj so synom o strechu nad hlavou. Podľa súdu sa báť nemusí. "Sudkyňa jej vysvetlila, že chlapec sa nemôže dostať do horšej finančnej situácie ako keď nededí," dodal Tarabus. Byt v hodnote 50 000 eur teda skončí v rukách veriteľov a dedičom nezostane nič. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy