Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
CESTA ČASOM: Spomienka na tragické osudy detí
Zdielať na

CESTA ČASOM: Spomienka na tragické osudy detí

BRATISLAVA / Na Slovensku si dnes pripomíname Sviatok všetkých svätých, ktorý je zároveň štátnym sviatkom. O deň neskôr, 2. novembra, je Pamiatka zosnulých. V tieto dni spomíname na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Asi najťažšie je to pre rodičov, ktorí prichádzajú na cintorín za svojimi deťmi. Pozrite si archívnu reportáž o tragických osudoch detí.

Sviatok všetkých svätých

Tieto sviatky slávi už stáročia katolícka cirkev. Na Slovensku je zvykom počas týchto dní navštíviť cintorín a rodinné hroby. Ľudia sa zhromažďujú okolo hrobov svojich príbuzných. Hroby sú vyzdobené vencami a kvetmi, horia na nich sviece.

Vence a kvety vyjadrujú úctu a uznanie životu tých, ktorí už nie sú medzi nami. Kríž, znak utrpenia a smrti, sa stal znakom víťazstva v Kristovom zmŕtvychvstaní. Preto kresťania každý hrob svojich príbuzných označujú znamením kríža.

Symbol kríža

Znakom kríža označovali hroby svojich blízkych aj prví kresťania. Spočiatku však vychádzali z tradície predkresťanskej, ktorá tiež vyjadrovala istú nádej, že človek žije aj po smrti a že smrťou odchádza do prístavu nového, záhrobného života.

Na mnohých hroboch z predkresťanskej éry sa objavuje napríklad znak kotvy, ktorý mal naznačiť, že zosnulý už došiel do prístavu v záhrobnom živote. Kresťania prevzali tento symbol, pričom však urobili malú grafickú úpravu. Pod okom kotvy urobili priečnu čiaru, čím vlastne vznikla podoba kríža.

Tragické osudy

Aj na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí je množstvo detských hrobov, na ktorých je vidieť, že deti rodičom stále veľmi chýbajú. Babka malého Erika prišla zapáliť sviečku na hrobe svojho vnuka, ktorého zrazil bezohľadný vodič. Babka má v živej pamäti ako jej dodýchal v náručí. "To čo sa stalo, sa nemalo stať. Ale už sa to nedá zmeniť," povedala smútiaca babka.

Rodičia malého Adamka pri horiacej sviečke spomínajú na to, ako prišlo o svojho prvorodeného syna. Dali by všetko na svete zato, aby mohol byť teraz s nimi. "Každá mama by si dieťa predstavovala doma. Blížia sa Vianoce, chcela by som byť s ním pri stromčeku, v rodinnom kruhu," povedala mama Adamka.

Prežiť svoje dieťa

"Spinkaj sladučko. Snívaj svoj večný sen. Teš sa v nebi s anjelikmi." Aj takéto slová sú na náhrobných kameňoch hrobov detí, ktoré rodičia už nikdy neuvidia. Bezohľadný vodiči, vážne choroby, nešťastné náhody. So smrťou veľkých aj malých, sa stretávame denne. No najviac zo všetkého bolí aj tak vždy, keď rodič prežije svoje dieťa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy