Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Našu ľudovku spievali v Kórejskej televízii, pozrite sa...
Zdielať na

Našu ľudovku spievali v Kórejskej televízii, pozrite sa...

VRÁBLE / Poznáte našu ľudovú pieseň, Tečie voda tečie pod Velecký majer? Zistili sme, že ide o hit a poznajú ju takmer na celom svete. V našom jazyku ju spievajú napríklad Francúzi, objavila sa aj v Kórejskej televízii. Pátrali sme po stopách tejto ľudovky. Pravdepodobne pochádza z Vrábeľ a našli sme aj spomínaný Velecký majer.

Sme pyšní, zaspievali to úžasne

"Slovenčina ja ťažký jazyk, nato, že to takto zaspievali je to úžasné. Pyšní sme," hovoria deti zo Základnej školy vo Vrábľoch. Vladimír Velecký prišiel z Moravy bývať do Vrábeľ v roku 1918. 

Pod majerom bol aj potôčik, čiže spomínaná voda tiekla popri usadlosti. V originálnej verzii sú aj nárečové slová používané v tomto meste. Napríklad Nehaľ si ma, nehaľ. "Tam to slovko nehaľ, to je typické z tejto oblasti," hovorí regionálny historik Jozef Trubíni.  

Pieseň obľuboval aj Masaryk

Slová sedia, ale či aj hudbu vymysleli práve tu, sa nevie. Skladba totiž existuje aj v Českej verzii. Pieseň vraj obľuboval aj prezident Masaryk. S Veleckým sa kamarátil a v meste bol neraz tajne bez ochranky, vraj pomáhal aj pri prácach na poli.

Téme sa venuje reportérka Diana Pavlisová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA, TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy