Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Z Bratislavy do Košíc len na liter benzínu? Je to možné
Zdielať na

Z Bratislavy do Košíc len na liter benzínu? Je to možné

BRATISLAVA / Len liter benzínu na cestu z Bratislavy do Košíc. Znie to až absurdne, ale dá sa to. Študenti Slovenskej technickej univerzity majú vo svojej garáži auto, ktoré to dokáže. Ich garáž však ukrýva aj iné skvosty. Vlastnoručne postavené benzínové, ale aj elektrické monoposty. V najbližších dňoch ich ukážu Slovensku.

Piloti sú zároveň konštruktérmi

Monoposty sú vyrábané ľudovo povedané - na kolene. Napriek tomu dokážu konkurovať na zahraničných okruhoch. Všetko to pritom majú na svedomí vysokoškoláci Slovenskej technickej univerzity. 

Ak by ste v najbližších dňoch stretli na cestách takéto formuly, neľakajte sa! To len študenti so svojimi monopostami budú brázdiť slovenské cesty. Piloti a zároveň konštruktéri. Trojica áut. S benzínovým, elektrickým, a zároveň hybridným pohonom.

Dohromady najazdia 1 800 kilometrov

"Začíname na Myjave, potom ideme do Žiliny, potom Trenčín, Handlová," vymenováva dekan strojníckej fakulty Ľubomír Šoos. "Rýchlosť tejto formule je okolo 160 kilometrov za hodinu," dodáva konštruktér Marek Smolár. "Zrýchlenie z 0 na 100 je okolo 3,9 sekundy," tvrdí zase druhý konštruktér Ing. Rastislav Toman.

"Naše najúspornejšie auto prejde na liter benzínu 462 kilometrov. Čo je na porovnanie vzdialenosť Bratislava - Košice," hovorí dekan. Dohromady pritom prejdú asi 1 800 kilometrov. Čo bude pre tieto mašiny aj dobrou zaťažkávacou skúškou.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy