Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aj vaše dieťa bojuje s chybou reči? Toto pomôže
Zdielať na

Aj vaše dieťa bojuje s chybou reči? Toto pomôže

BRATISLAVA / Podľa psychológov by deti nemali za počítačom tráviť veľa času. Sedenie pri monitore im však nemusí kaziť iba zrak, ale aj pomôcť. Malý Maťko sa hrou na počítači pomaličky zbavuje sykaviek a problémov s artikuláciou.

Vyslovenie hlásky s, uspí draka

Martinko navštevuje logopedičku približne jeden rok. Hru, ktorá mu pomáha krajšie a zrozumiteľnejšie rozprávať, si obľúbil hneď na prvý pohľad. Celé to funguje na princípe hry. Správne vyslovená hláska s alebo š dokáže uspať draka a trpaslík mu tak môže ukradnúť poklad.

Správne vyslovené z alebo ž naopak pomôže vzlietnuť ose. Táto hra je určená najmä pre deti od 5 rokov. V tomto veku vedia už bez problémov ovládať počítač.

Je to pomôcka aj pre logopéda

Takisto si dieťa môže poriadne ponaťahovať ochabnuté svalstvo jazyka. Počítač sníma pohyby jazyka. Dieťa tak môže jeho správnymi pohybmi posúvať hru až do cieľa.

Hra  speekle však nie je užitočná iba pre dieťa, ale aj jeho logopéda. Ten môže cez internetovú aplikáciu sledovať, ako sa dieťaťu doma darí a koľkokrát absolvovalo cvičenia. "Rodičia nemajú väčšinou čas sadnúť si s dieťatkom pred zrkadlo a stimulovať alebo robiť terapiu artikulácie. Ale aj toto je motivácia pre rodičov, že logopéd uvidí, že dnes sme sa nehrali," informuje logopedička Zuzana Jandová-Olekšáková.

Od začiatku hru konzultovali s logopédmi

Túto pomôcku pre deti a ich logopédov vymysleli študenti STU. Pôvodne bola vyrobená pre celosvetovo známu IT súťaž. Študenti mali za úlohu vymyslieť technológiu, ktorá pomáha vyriešiť tie najťažšie problémy.

"Speekle sme od začiatku konzultovali s logopédmi. Vedeli sme, že mnohé deti majú problém s výslovnosťou s alebo š, čo sú sykavky medzinárodne problematické. Začali sme s analýzou zvuku riešiť tento problém," opisuje študent Peter Demčák.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy