Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Deti a alkohol. Ako im pomôcť?
Zdielať na

Deti a alkohol. Ako im pomôcť?

BRATISLAVA / Cez víkend otriasol Slovenskom prípad o úmrtí len 15-ročného chlapca, ktorý sa udusil zvratkami potom, čo popíjal na rodinnej oslave. Popíjanie alkoholu medzi tínedžermi však nie je na Slovensku ojedinelý jav. Každý druhý deň sa v nemocnici ocitne aspoň jeden opitý násťročný.

Tvoria až 80 percent prijatých do nemocnice

Aj tento víkend prijali do nemocnice len 13-ročneho mladíka, ktorý bol úplne opitý na mol. "Museli sme ho hospitalizovať," povedala hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

Podobné šťastie nemal 15-ročný Ivan z Horných, ktorý sa udusil cez víkend vlastnými zvratkami. Takýchto prípadov opitých tínedžerov je stále viac, tvoria až 80 percent všetkých opitých prijatých do nemocnice.

Nezabíja alkohol, ale zvratky

"Deti medzi 11 až 16 rokov tvoria až tri štvrtiny prijatých," informuje lekár záchranár MUDr. Viliam Dobiáš. Táto smutná štatistika je o to smutnejšia, že až pričasto končí smrťou, ktorej sa dalo ľahko zabrániť, opilcov totiž paradoxne nezabíja alkohol, ale ich zvratky.

Ak dôjde k bezvedomiu kvôli opitosti, zabudnite na vyvolanie vracania, pitie teplej vody, alebo zázračné citrónové kávy, či iné životabudiče. Alkohol jednoducho potrebuje čas, aby sa dostal z tela.

"Je to úplne jednoduché, dať ho do stabilizovanej polohy, ten človek sa za dve, tri hodinky z toho vyspí a nemá žiadne následky," vysvetľuje školiteľ Červeného kríža Jakub Hamšík.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy