Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pavol jazdil opitý na motorke. Stíhajú jeho brata Ferdinanda
Zdielať na

Pavol jazdil opitý na motorke. Stíhajú jeho brata Ferdinanda

KOPČANY / Predstavte si, že nič nespravíte a napriek tomu vás rieši polícia. Presne to sa stalo Ferdinandovi z Kopčian v okrese Skalica. Policajti sa k nemu dostali vďaka kontrole jazdca na babete. Pavol totiž nafúkal, ale legitimovať sa nevedel. Tvrdil, že nemá žiadne doklady.

Opitý pokračoval v jazde

Jazda pod vplyvom alkoholu Pavlovi prešla, stačilo jediné. Policajtom musel nadiktovať svoje údaje. Presne tak aj urobil, údaje ale nepatrili jemu. Do celého problému sa neštítil namočiť svojho brata. Aj nám tvrdil, že pravda je úplne niekde inde. "To nie je pravda. Nafúkal môj brat," povedal Pavol ktorý spáchal priestupok.

Svedok celej situácie nás upozornil na to, že opitého Pavla nechali policajti pokojne odísť. A Ferdinanda mala návšteva polície úplne šokovať. "Policajti predvolali druhú osobu a chcú mu zobrať papiere. V tej dobe bol v práci, ich to však nezaujíma, vraj má pátrať sám," vyjadril sa svedok tohto prípadu.

Polícia sa bráni

Nadriadení si ale za policajtami stoja. Podľa nich postupovali správne. Pavlom udané údaje si najskôr preverili na mieste v evidenciách. "Následne boli policajti Ferdinanda vypočuť doma a vtedy zistili, že priestupcom je jeho brat. Tým, že osobne preverili údajného priestupcu, vylúčili, aby bol za priestupok postihnutý niekto iný," uviedla hovorkyňa Trnavskej polície Martina Kredatusová.

Polícia argumentuje aj tým, že samotné predvedenie môže ovplyvniť aj závažnosť skutku. Podľa expertky na trestné právo je ale predvedenie štandardnejší postup. Páchateľ im totiž môže nadiktovať bludné informácie, ktoré policajtov môžu úplne odviesť od jeho pravej identity.

Ako tomu predísť?

"A potom už nebude možné ani zistiť ďalej o akú osobu išlo," upozorňuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa expertky treba skôr voliť istotu a tou je jednoznačne zadržanie podozrivého za účelom zistenia jeho totožnosti. Iné prípady, tak dobre ako tento, totiž nemusia skončiť. "Keď sa zistí jeho totožnosť a nie je dôvod, aby ďalej zotrvával v cele predbežného zadržania alebo policajného zaistenia,  tak bude prepustený," vysvetľuje Kurilovská.

Podľa prezídia policajného zboru majú policajti okrem predvedenia aj iné zákonné možnosti. "Na mieste si informácie môže preveriť aj cestou operačného strediska, prípadne osobne v mieste bydliska osoby v závislosti od konkrétneho prípadu," dodala hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy