Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Fotíte sa ako kačky? Toto si o tom myslí vaše okolie
Zdielať na

Fotíte sa ako kačky? Toto si o tom myslí vaše okolie

BRATISLAVA / Prečo to robia? Čo to má spoločné s krásou? Presne tieto otázky si kladú profesionálni fotografi, ale aj ľudia na celom svete, ktorým sa naskytne pohľad na tzv. Duckface. Ide o výraz tváre, najčastejšie u žien, ktorý pre našpúlené pery pripomína kačku. Takéto fotografie sa stali novodobým fenoménom a na internete ich nájdete tisíce.

Fenomén fotografovania

Novodobý trend fotenia žien s kačacím výrazom tváre doslova zaplavil internet. Základom je našpúliť pery čo to dá a tváriť sa. V podstate, čo najneprirozdzenejšie. "Možno chcú, aby mali väčšie kostičky lícne, užší noštek, možno plnšie pery, pretože majú pocit, že tenké pery nie sú sexi," myslí si kozmetická poradkyňa Martina Lamošová.

Tzv. duckface neprešiel ani u profesionálneho fotografa. Pokúsil sa aspoň rozlúsknuť kačaciu záhadu. "Jedna vec môže byť alkohol, druhá vec je, že keď našpúlia pery, tak predĺžia trochu tvár ale môže to mať aj niečo spoločné s tým, že mnohé ženy si dávajú napichávať pery rôznymi botoxami a tieto sa ich snažia napodobniť," hovorí fotograf Karol Achberger.

Ako ale vôbec vznikol tento výraz? To už ostane len na úrovni všakovakých dohadov. Napríklad, že za všetko môže obyčajná špageta, lízanka, slamka, či podľa neznámeho autora aj kačacia evolúcia. "Tie dotyčné uverili, že tento výraz je nejako sexuálne atraktívny. Ale tým, že stal sa priam stabilným výrazom na sociálnych sieťach, tak potom plní skôr opačný účel," myslí si sociologička Sylvia Porubänová.

A čo na to muži?

"Mne sa to nepáči, mne to príde také divné, ako káčer Donald," hovorí mladík. "Zasmejem sa na tom. Niektorým sa to hodí, niektorým nie," dodáva ďalší.

Sto ľudí, sto chutí. Týmto štýlom fotenia však nič nepokazíte. "Nie na záchodoch, lebo to je vec, kde sa človek nemusí fotiť. A ideálne je, aby bol človek fotený niekym iným, aby nebol vykrútený na tej fotografii. Pekný prirodzený úsmev to úplne stačí," dodáva fotograf Karol Achberger.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

noviny.sk, facebook.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy