Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vyšetrovanie tragédie v Lešti. Dostal vrtuľník výnimku?
Zdielať na

Vyšetrovanie tragédie v Lešti. Dostal vrtuľník výnimku?

BRATISLAVA / Slovenská armáda je prakticky bez vrtuľníkov. Aby sme boli presní, momentálne sedí na zemi iba jeden jediný stroj, ktorý musí byť v pohotovosti. Prevádzku ostatných totiž pozastavili. Stalo sa tak vzhľadom na udalosť, pri ktorej prišiel o život vojenský policajt.

Spôsobila to tragédia na Lešti

Všetko má na svedomí tragédia, ktorá sa stala 12. septembra na Lešti. Pri vojenskom cvičení vtedy zahynul vojenský policajt. Odvtedy sa nelieta, čo potvrdil aj rezort obrany. "V súvislosti s vyšetrovaním nešťastia je obmedzená prevádzka vrtuľníkov," potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Takéto opatrenie nasleduje vždy po vojenskom leteckom nešťastí. Hľadanie nezvestných, pomoc pri požiaroch, povodniach či cvičenie elitných jednotiek. To všetko dnes plní jediný stroj v pohotovosti. "V súčasnosti plníme úlohy leteckej pátracej a záchrannej služby, ktorú držíme 24 hodín, 7 dní v týždni," doplnila Balleková. 

Anonymný zdroj blízky vyšetrovaniu pre televíziu JOJ potvrdil, že pri nešťastí na Lešti bol jeden z týchto dvoch vrtuľníkov leteckej pátracej a záchrannej služby. Oba tieto vrtuľníky boli skonštruované v druhej polovici osemdesiatych rokov a ich technická životnosť vypršala vo februári 2012.

Vyšetrovanie nešťastia stále pokračuje

Na mieste je preto otázka, či mal vrtuľník výnimku. Predpokladajme, že by si armáda nedovolila lietať s vrtuľníkom bez výnimky. Aký to malo vplyv na smrť vojenského policajta, zatiaľ nevedno.

"Vyšetrovanie nešťastia stále pokračuje, až do jeho ukončenia nebudeme poskytovať bližšie informácie," vysvetlila Balleková. Dovtedy možno iba špekulovať, do akej miery mohla armáda ovplyvniť to, čo sa stalo. Podľa bývalého zástupcu náčelníka generálneho štábu vyšetrovanie netreba podceniť.

"Uprednostnil by som nadnárodnú komisiu, ktorá by pozostávala z predstaviteľov viacerých krajín, ktoré prevádzkujú vrtuľník Mi 17," povedal bývalý zástupca náčelníka GŠ OS SR Peter Švec.

Práve preto, aby sa to už nestalo, sa podľa neho zahraničie bude pýtať, čo bolo príčinou nešťastia. Armáda by preto nemala vyšetrovať sama seba. "Vylúčia sa vlastne určité neobjektívnosti pri vyšetrovaní, ako sa to napríklad stalo pri vyšetrovaní katastrofy AN 24 pred rokmi, kedy sám seba vlastne rezort vyšetroval," dodal Švec.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy