Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Raritné stádo oviec v Poľsku! Biela sa skryla medzi čiernymi
Zdielať na

Raritné stádo oviec v Poľsku! Biela sa skryla medzi čiernymi

VARŠAVA / Na lúke neďaleko slovenských hraníc sa páslo stádo čiernych oviec. A medzi nimi len jedna biela.

Poliaci majú až 150-členné stádo

"Za 5 rokov sme dokázali zo 45 oviec vychovať 150 členné stádo," vraví Poliak. Ide pritom o stádo zložené z výlučne čiernych oviec a čierneho barana. Na prvý pohľad ide o nezvyčajný nápad – ten vraj ocenila aj Európska únia.

"Ide o genetickú zásobáreň. My máme stádo 150 oviec a Únia nám na to prispieva sumou 320 zlotých na jednu ovcu," hovorí miestny bača. To je asi 75 eur.

Čierne ovce sú okrem svojej farby výnimočné podľa miestnych juhásov ešte aj niečím iným. "Čierne ovce majú jednoznačne viac mlieka, pretože o nich viac aj dbáme. Vyberáme si len dobré matky, ktoré majú dobrú dojivosť a teda aj ich potomstvo ju bude mať dobrú," tvrdí bača.

Jedna medzi čiernymi predsa len je

Takéto stádo má podľa bačov obrovské výhody. Vlna sa exportuje priamo na čierne súkno, z kože sa vyrábajú miestne kroje. A ešte niečo: Ľahko medzi nimi spozorujete, ktorá z nich je vlastne ovčiarsky pes. Pri bielych je to o niečo zložitejšie.

Napriek všetkému majú v stáde čiernych oviec objavili aj jednu bielu. Vraj je to tak pre to, aby si vyskúšala, aké je to byť bielou ovcou medzi tými čiernymi.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy