Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dôstojná staroba? V prípade týchto Košičanov to neplatí
Zdielať na

Dôstojná staroba? V prípade týchto Košičanov to neplatí

KOŠICE / Špina, bezdomovci, smrad, krik a dokonca bitky! To je len zlomok toho, čo v košických sociálnych bytoch na počudovanie napáchajú babičky a dedkovia. Požiadali sme správcu, aby spolu s nami situáciu preveril, no a realita je (žiaľ) taká, že pre niektorých tam nie je dôstojná, ale smutná staroba!

Špina, smrad, krik i bitky

Mestské paneláky fungujú na spôsob domova dôchodcov, no bez opatery. Kto by tu čakal pokojný a slušný život hoden starých ľudí, je na veľkom omyle. Poniektorí si z bytov urobili ubytovne a v niektorých prípadoch i horšie. 

Špina v bytoch ako na skládke odpadu a v niektorých bytoch dokonca prespávanie prostitútok z ulice. "Voči ostatným nájomcom sú agresívni," hovorí správkyňa z Bytového podnika mesta Košice JUDr. Ľudmila Jakubíková.

V niektorých prípadoch sú dôchodcovia bezbranní. Stali sa totiž obeťami vlastných detí. Dokonca sa tu hovorí aj o týraní. "Podľa susedov jeden z týchto pánov býva v byte s priateľkou a svoju matku, na ktorú je nájomná zmluva, vyhnal vraj na stanicu," dodáva Jakubíková.

Správca dôchodcovských bytov tieto veľké problémy priznáva. Slušní obyvatelia žiadajú tvrdšiu ruku na neprispôsobivých. "Za ostatné obdobie sme celkovo vykonali 560 kontrol. Na základe zistení sme zaslali 112 výziev," hovorí správca z Bytového podnika mesta Košice Martin Paška.

Väčšina rodičov bráni svoje deti

Na väčšina na písomné výstrahy nereaguje. Niektorí sa dokonca neunúvajú ani otvoriť. Správca z nečakanými kontrolami nekončí a žiaľ, v niektorých prípadoch sa to skončí slzami. "Bohužiaľ, väčšina rodičov chráni svoje deti, ale bohužiaľ, postup bude pri všetkých rovnaký. Kto nerešpektuje pravidlá, bude musieť opustiť tieto byty," dodáva Paška.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy