Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Môže vám barman odmietnuť naliať alkohol? Áno môže
Zdielať na

Môže vám barman odmietnuť naliať alkohol? Áno môže

KOMÁRNO / Chcela ochrániť manžela pred alkoholom, no aj napriek tomu, že ju v tom podporuje zákon, neuspela. Podnapitým by sa podľa neho u nás nemal alkohol nalievať ani predávať, ale poznáte to, papier znesie všetko.

Kto zaplatí, tomu nalejú

"Poprosila som ich veľmi pekne, aby mužovi nedávali alkohol, má to prísne zakázané. Vysmievali sa mi, že pokiaľ zaplatí, oni sú povinní ho obslúžiť," hovorí o svojej skúsenosti pani Anna.

Obchôdzka pohostinstiev, v ktorých dôchodca so zdravotnými problémami necháva nielen triezvu hlavu, ale aj peniaze, tak skončila neúspechom.

Zákon ktorý nefunguje

Pani, nazvime ju Annou, to však nevzdala. Prešla všetky úrady a hľadala aj na internete. Nakoniec našla Zákon 219 z roku 1996. Ten zakazuje predávať a podávať alkoholické nápoje osobám zjavne ovplyvneným alkoholom a obce majú dokonca právo za to trestať pokutou. Napriek tomu na radnici nepochodila.

"Mám si vraj urobiť poriadok so svojim mužom. Nevedia si vraj predstaviť, keby ich chodí s takýmto problémom otravovať viacero ľudí," dodáva pani Anna.

Rozhoduje barman

Dodržiavanie zákona chcela riešiť aj na polícii, ani tam však neuspela. Podľa polície, s tým nemôžu nič urobiť. Zákon tu teda je a ak by sa striktne dodržiaval, niektoré krčmy by možno zívali prázdnotou. Ako však určiť kto je naozaj ovplyvnený alkoholom?

Je to ťažké rozoznať a nie je to ani presne špecifikované v zákone. U niekoho to môže byť po 10-tich poldecákoch u niekoho po jednom. Podľa vyjadrenia náčelníka mestskej polície, je dosť ťažké rozoznať ľudí zjavne ovplyvnených alkoholom. Je to na rozhodnutí barmana," uviedol hovorca mesta Komárno Róbert Králik.

O zákone nevedia

A názor ľudí? "Kým platím, prečo by som nemohol dostať ten alkohol. Ak sa upijem k smrti, je to moja vec," povedal jeden z opýtaných.

Zákon, ktorý ochraňuje pred zneužívaním alkoholických nápojov tu síce je, ale len na papieri. V praxi sme na pokutu za tento priestupok zatiaľ nenatrafili. "O tomto zákone nevie nikto, alebo len veľmi málo ľudí. Barmani nalievajú a zatiaľ za to pokutu nedostali," povedal miestny obyvateľ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články