Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Austrálčan (75) neľutuje kúpu drahého GPS. Zachránilo mu život
Zdielať na

Austrálčan (75) neľutuje kúpu drahého GPS. Zachránilo mu život

POPRAD / Až neuveriteľne znie príbeh Austrálčana, ktorý sa zranil vo Vysokých Tatrách. Jeho volanie o pomoc totiž išlo až cez jeho rodnú krajinu. Mal obrovské šťastie, že pri túre v našich veľhorách bol vybavený moderným prístrojom GPS. Momentálne je hospitalizovaný v Popradskej nemocnici. Aj on sám hovorí o tom, že peniaze za moderný vyhľadávač rozhodne neboli vyhodené z okna.

Život mu zachránila moderná technika

Pre ľudí, čo sa stratia v hore, sú nápomocné takzvané osobné majáky. Takým bol na túre vybavený aj turista u Austrálie a jeho manželka. Jeho výstup na jeden z tatranských vrcholov však nedopadol dobre. 75-ročný muž spadol a zlomil si predkolenie. Život mu zachránila moderná technika.

"Bolo to drahé zariadenie, ale teraz neľutujem že sme si ho kúpili," hovorí zranený austrálsky turista Guy Flatcher. Keď sa v horách zranil, jeho manželka vedela, čo má robiť. Naštartovala zariadenie a stlačila núdzový gombík.

Austrálskemu telefonátu sa nestačili čudovať

Osobný maják vyslal cez anténu signál, ktorý spod Slavkovského štítu smeroval tam, kde bol prístroj registrovaný. Do Austrálie. Odtiaľ v moment volali súradnice zraneného do Bratislavy. A odtiaľ nakoniec zalarmovali tatranských záchranárov.

"Vďaka tomuto prístroju sme to my dokázali presne lokalizovať," hovorí záchranár Miroslav Živčák. O tom, že v tomto prípade ide skutočne o raritu hovoria aj slovenskí záchranári, ktorí sa telefonátu z Austrálie nestačili čudovať.

"Takéto prípady sú veľmi ojedinelé. Takýto typ zariadenia sa používa v krajinách, kde je veľa odľahlých oblastí. Kde sa človek ľahko stratí," dodáva hovorkyňa MV SR Silvia Keratová.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy