Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vykrádanie hrobov. Turisti aj našinci hľadajú, čo speňažiť
Zdielať na

Vykrádanie hrobov. Turisti aj našinci hľadajú, čo speňažiť

VÝRAVA/REPEJOV / Našinci, ale aj mnohí českí či poľskí turisti u nás rozbehli zaujímavý biznis. V lesoch sa severovýchode Slovenska si privyrábajú vykrádaním hrobov. Aspoň to tvrdia historici. Na bojiskách z 1. svetovej vojny totiž nachádzajú vyhádzané kostrové pozostatky.

Chodia po lese a hľadajú, čo sa dá speňažiť

Povinnou výbavou detektoristov je ruksak s detektorom kovov. Títo ľudia chodia po lese a hľadajú všetko, čo sa dá speňažiť. Aby sa však dostali ku gombíku či k vzácnej pracke, neraz sa musia prehrabať cez množstvo kostí.

Pred sto rokmi cez lesy na severovýchode Slovenska prechádzal karpatský front. Po jeho odchode tu množstvo provizórnych hrobov zostalo. Rakúsko-uhorská armáda síce neskôr urobila exhumáciu padlých, no na niektoré obete jednoducho zabudli. "Tým pádom zostali do dnešných dní roztrúsené v karpatských horách a neoznačené," hovorí Martin Drobňák, Klub vojenskej histórie Beskydy.

Zabudnutú kúsky histórie

A práve to hrá detektoristom do karát. So zabudnutými pozostatkami totiž v zemi zostali aj zabudnuté kúsky histórie. Nájdené časti výstroje či výzbroj potom vedia na internetových aukciách predať za desiatky či niekedy až stovky eur.

Hľadačov najčastejšie vidieť v lesoch nad obcou Výrava (okr. Medzilaborce), no podľa všetkého vyčíňali už aj v Repejove (okr. Medzilaborce).

Jozef našiel v lese lebku

Na pána Jozefa tak zrejme práve vďaka nim namiesto hríbov v lese čakala aj lebka. "Som našiel prepadlisko, jamu v teréne, ktorá tam rok predtým nebola a lebku," hovorí Jozef, ktorý ju našiel.

Historici majú hlavy v smútky. Detektoristi im totiž maria akýkoľvek archeologický výskum. A neboja sa ani toho, že im za to hrozí až 10-ročná basa. Dopúšťajú sa totiž trestného činu znehodnocovania archeologického dedičstva.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy