Polojasno
22°
Bratislava
Odkaz ministerstva: Dokončite si školy a dostanete dávky
Zdielať na

Odkaz ministerstva: Dokončite si školy a dostanete dávky

BRATISLAVA / Ministerstvo práce chce, aby z úradov práce vyškrtli nezamestnaných, ktorí si odmietajú dokončiť povinnú školskú dochádzku. A dokonca za nich uhradí náklady, spojené s dokončením školy. Inak týmto "nevzdelancom" prestanú úrady práce hľadať zamestnanie a dokonca prídu aj o časť niektorých sociálnych dávok.

Takýchto ľudí sú u nás tisíce

Ministerstvo práce má v tom jasno: Ak chcete byť aj naďalej evidovaný na úrade práce, poberať podporu a nemáte pritom skončenú povinnú školskú dochádzku, vráťte sa späť do školských lavíc.

"Ak takúto ponuku od úradu práce odmietne, tak v tom prípade to bude dôvod na jeho vyradenie z evidencie úradu práce," hovorí štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

Inými slovami, úrad sa mu už nebude pokúšať nájsť zamestnanie a navyše takýto "nevzdelanec" príde aj o časť sociálnych dávok, ak si ich odmietne odpracovať. Ľudí, ktorí pritom nedokončili ani základnú školu, sú na Slovensku tisíce.

"Podľa sčítania obyvateľov domov a bytov 2011, ktorý sa teda robil naposledy pred dvoma rokmi, sme zaznamenali bez vzdelania 6068 ľudí starších ako 16 rokov," dodáva hovorca štatistického úradu Marián Jánošík.

Môžu si to kedykoľvek rozmyslieť

A aj to sú len tí, ktorí sa k tomu dobrovoľne priznali. Inú evidenciu si štát nevedie. No a pokiaľ by si predsa len nevzdelaní ľudia vstúpili do svedomia, budú sa môcť na úrady práce vrátiť.

"Takýto človek, že sa vráti naspäť do evidencie a že sa s ním úrad práce bude ďalej zaoberať, môže až po šiestich mesiacoch," dodáva Ondruš. Ministerstvo dokonca za nich uhradí aj náklady spojené s dokončením školy. No a tých, ktorí sa do školských lavíc odmietnu vrátiť, chce ministerstva z úradov práce vyškrtávať v priebehu budúceho roka.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy