Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenský burčiak je svetovou špičkou
Zdielať na

Slovenský burčiak je svetovou špičkou

BRATISLAVA / Víno je síce kráľovský nápoj, no pijú ho aj bežní smrteľníci. Hovorí sa, že vo víne je pravda. Pre dobré vína nemusíte chodiť do zahraničia. Podľa odborníkov sú kvalitné i naše vína.

Napriemerný rok

Na tohoročné víno sa môžeme tešiť, odkazujú vinári. A kvalitný bude aj burčiak, ktorého sezóna sa práve začína. "Zatiaľ to vyzerá tak, že ročník 2013 bude nadpriemerný," hovorí Miloš Grančič zo Svätojurského vinohradníckeho spolku.

A to aj napriek nie práve ideálnemu počasiu počas tejto jari. Problém robil najmä dážď. "Zaznamenali sme enormný tlak múčnatky. Vďaka tomu ešte hrozí, že príde hniloba hrozna," dodal.

Najlepšie desaťročie

Preto si vinári dajú pozor najmä na kvalitné spracovanie hrozna. Minulý ročník bol pre vinárov najúspešnejší za desaťročie. Dobre sa ukazuje aj táto sezóna. A to vrátane burčiaku.

"Burčiaková sezóna prichádza na Slovensku postupne, podľa dozrievania hrozna. Najlepšie burčiaky sú zo skorých odrôd. Najskôr Irsai Oliver, nasleduje Moravský muškát," vysvetľuje Dušan Somorovský z ministerstva pôdohospodárstva.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy