Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kalinovčania sa búria! Prišli o skratku do kostola...
Zdielať na

Kalinovčania sa búria! Prišli o skratku do kostola...

KALINOVO / V obci Kalinovo v Poltárskom okrese ľudia už niekoľko dní riešia, ako budú chodiť do kostola a na autobusovú zastávku. Želecničné priecestie, cez ktoré ľudia doteraz prechádzali, sa totiž železnice rozhodli zrušiť. A cesta je zrazu zarúbaná. Dôvodom tohto kroku sú vraj obavy o bezpečnosť.

Cesta do kostola sa im predĺži

Cez železničný priechod prechádzali Kalinovčania niekoľko desaťročí. "Prechádza sa tu či na cintorín, či do kostola, či na autobusovú zastávku," hovorí jeden z obyvateľov. 

V čase našej návštevy si ešte nikto nevedel predstaviť, ako sa po uzavretí priecestia, bude chodiť napríklad do kostola. Zo strany dedinčanov padali rôzne návrhy - najmä, aby sa na priechod namontovala svetelná signalizácia, namiesto jeho úplného zrušenia. Hlasy ľudí zostali bez odozvy, priechod sa zrušil. 

Nedalo sa inak, tvrdia železnice

Nepomohla ani petícia so stovkami podpisov. "Toto železničné priecestie nevyhovuje bezpečnostným parametrom ani platným normám, predovšetkým z pohľadu rozhľadovej dĺžky, a preto sa stáva nebezpečným," hovorí hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Nebezpečné je však aj prechádzať cez koľajnice. Tvrdohlaví Kalinovčania si, zdá sa, naďalej takto budú skracovať cestu. Zrušené priechody má však v pláne kontrolovať železničná polícia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa/MAFRA/Martin Horký

Súvisiace články

Najčítanejšie správy