Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Muži vs. ženy. Ženské bradavky sú diskriminované!
Zdielať na

Muži vs. ženy. Ženské bradavky sú diskriminované!

BRATISLAVA / V týchto horúčavách nie je problém vidieť chlapov hore bez. A to nielen niekde na pláži, ale aj rovno na ulici. Zato o ženu hore bez človek len tak ľahko nezakopne. Niektorým z nás sa zdá, že je to celkom nespravodlivé. Mladí ľudia nemajú s opaľovaním hore bez až taký problém. Proti sú najmä rodičia s deťmi.

K pohoršeniu dochádza aj vďaka európskej kultúre, ktorá vychádza z kresťanských koreňov. Určité časti nášho tela sa tak považujú za nemravné. "Druhá vec je aj určité geografické podmienky a podnebie. Povedzme v strednej Európe, kde sa striedali 4 ročné obdobia. A teda ľudia si potrebovali určité časti tela schovávať," hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Ženská hruď stále zahalená

Kým odhalenými mužskými hruďami sa to len tak hemží, tie ženské ostávajú stále viac menej zahalené. "Súvisí to s tým, že ženské prsia sa stále berú ako sekundárny orgán," hovorí sociologička Syliva Porubänová.

Pritom by niektoré prsné svaly u mužov mohli hravo konkurovať tým ženským.
Pohoršenie však môžu vyvolať aj samotní páni. Na niektorých miestach sa  aj ich odhalené hrudníky nemusia stretnúť s pochopením. "V mestskom prostredí alebo dopravných prostriedkoch sa to považuje za faux pas aj v súčastnosti," dodáva Nádaská.

Pozor na pravidlá kúpalísk

O poriadne faux pas si však stále koledujú aj dámy. Každé kúpalisko má svoj vlastný prevádzkový poriadok. Niekde je povolené opaľovanie hore bez a niekde už nie. Na verejných priestranstvách je to však už voľnejšie.

Všetko záleží od toho či niekoho pohoršíte a či sa táto osoba podelí o tento zážitok aj s políciou. "Pokiaľ by sme to kvalifikovali ako budenie verejného pohoršenia... Bol by to priestupok a bola by tam sankcia, pokuta do 33 eur," hovorí Eva Dohnálová, zástupkyňa mestskej polície.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy