Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prvým prezidentským kandidátom je oficiálne Ján Čarnogurský (69)
Zdielať na

Prvým prezidentským kandidátom je oficiálne Ján Čarnogurský (69)

BRATISLAVA / Slovenským prezidentom chce byť aj Ján Čarnogurský, ktorý tak ako prvý splnil podmienky na kandidatúru do prezidentských volieb na jar 2014. Vo štvrtok ukázal vyše 20 tisíc podpisov od občanov. Iní pravicoví uchádzači podpisy ešte len zbierajú, najsilnejší Smer zase s menom kandidáta takticky vyčkáva...

Ako prezident chce spájať

"Slovensko bude silné, ak bude silné vnútorne. Malo by zastaviť vnútornú studenú vojnu, ktorú vedú politické strany. Áno, majú sa navzájom kontrolovať, ale nemajú na seba podávať trestné oznámenia bez dostatočného odôvodnenia," vyhlásil Čarnogurský s cieľom ako prezident spájať politickú scénu a nie nadŕžať pravici či ľavici.

Slovensko by podľa neho malo plniť záväzky voči EÚ a NATO, pretože naša sila závisí aj od zahraničnej politiky. "Slovensko sa má usilovať aj o východný geopolitický smer. To je pre nás Rusko, Ukrajina, prípadne Čína."

Je najlepší kandidátom, tvrdí Mikloško

Za najlepšieho kandidáta označil tohto expremiéra aj predseda petičného výboru František Mikloško. Od občanov už vyzbieral potrebný počet podpisov, v zbieraní však pokračuje až do septembra, kedy ich predloží do parlamentu. "Chcem mať silnejší mandát, budem zhromažďovať ďalej s tým, že by to už bolo viac o rozhovoroch s ľuďmi."

Koľko financií by mala stáť predvolebná kampaň, Čarnogurský nepovedal. "Som pripravený uchádzať sa o príspevky na kampaň," vyhlásil a dodal, že na webstránke má zverejnené číslo účtu, ktorý zriadili na financovanie kampane.

Ďalší kandidáti

Prezidentskú kandidatúru ohlásili aj podnikateľ Andrej Kiska, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka a poslanec za stranu SaS Peter Osuský. Kandidatúru zvažuje aj herec a bývalý politik Milan Kňažko.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy