Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Japonský princ a princezná navštívili Tatry
Zdielať na

Japonský princ a princezná navštívili Tatry

POPRAD / Tretí deň návštevy Slovenska pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Slovenskom venovali členovia japonskej cisárskej rodiny, princ Fumihito Akišino a princezná Kiko Akišino, návšteve Vysokých Tatier a Spiša. Po prílete na popradské letisko sa presunuli do botanickej záhrady Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Princ si robil poznámky a všetko fotil

Pokojná prechádzka po botanickej záhrade, tak takýto program si vo Vysokých Tatrách vybral japonský cisársky pár. "Boli to veľké stresy," povedala botanička Zuzana Kyselová.

Zrejme preto, lebo princ sa prírode rozumie, navyše je biológ, vybočil dokonca z plánovanej trasy, aby sa pozrel na mloky v jazierku. "On si zapisoval mena rastlín a fotil si názvy na tabuľkách a obdivoval aj kvety ktoré u nás rastú na lúkach," dodala botanička.

Návštevu cisárskeho páru sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia

Fotografovať a nakrúcať sa mohlo iba na troch miestach, žiadne zábery z profilu a žiadny pohyb mimo dohodnutých pravidiel, také prísne opatrenia platili pre  novinárov vo Vysokých Tatrách. "Bol som prekvapený, lebo mi sme boli za ním a nikto nám nič nekázal, boli na vás naozaj prísny," povedal riaditeľ Štátnych lesov TANAPu.

Šepkalo sa, že v prípravách na program pre tento pár mal byť aj výlet na Lomničský štít. Z bezpečnostných dôvodov to ale nebolo možné. Japonci údajne nedôverujú inej technike ako tej ich. A aký mali dojem z  návštevy tí, ktorí kráčali tesne v ich blízkosti? "Boli milí, múdri a skromní," povedal o vzácnej zahraničnej návšteve Peter Líška.

V stredu navštívia Bratislavu

Cisársky manželský pár obedoval na Štrbskom plese. Údajne nejedli paličkami ale s klasickým príborom a pochutnať si mali napríklad aj na rybe či čokoládovom dezerte. 

V stredu má cisársky manželský pár plánovanú návštevu Univerzity Komenského v Bratislave, návštevu miestnej Zoo, návštevu Medzinárodného domu umenia pre deti, stretnutie s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom a nakoniec sa zúčastnia sadenia stromu sakury v Botanickej záhrade.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy