Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tunelovanie VSS? Ako za čias mečiarizmu, tvrdí Sulík
Zdielať na

Tunelovanie VSS? Ako za čias mečiarizmu, tvrdí Sulík

BRATISLAVA / Posledné udalosti, ktoré sa odohrávajú v súvislosti s podozreniami z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS), pripomínajú podľa predsedu SaS Richarda Sulíka obdobie mečiarizmu. Ako povedal Sulík dnes na tlačovej besede, bývalý šéf VSS Roman Mikulca je korunným svedkom v kauze tunelovania VSS, štátna moc proti nemu používa hrubú silu.

Toto sa môže vymknúť spod demokratickej kontroly

"Táto štátna moc sa môže vymknúť spod demokratickej kontroly,“ vyhlásil Sulík, ktorý zároveň upozornil, že Špeciálna prokuratúra sa okamžite vyjadrila k nájdeným veciam v aute Romana Mikulca, ale k podozreniam z tunelovania mlčí celé týždne. "Minister obrany Martin Glváč svojím nekonaním kryje zločin. Obvinený je korunný svedok. Chceme, aby sa kauzou zaoberali zahraničné inštitúcie a v NATO,“ zdôraznil.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka všetko nasvedčuje tomu, že vo VSS v rokoch 2006 – 2010, keď rezort viedli smerácki nominanti, dochádzalo k tunelovaniu. Roman Mikulec to podľa neho môže objasniť. Upozornil, že bez toho, aby bol vypočutý, bol obvinený za dokumenty, ktoré v aute nemal mať. "Dlhý čas bol v policajnej cele, bol prepustený z väzby, keď mal rozhodnúť sudca. To sa môže stať všetkým, čo by chceli prehovoriť,“ konštatoval.

Polícia urobila len jednu prehliadku

Podľa neho je zarážajúce, že za mesiac polícia urobila len jednu prehliadku, a to vtedy, keď mal prenášať dokumenty. Treba si podľa Galka všimnúť fakt, že Katarína Svrčeková bola obvinená expresne po tom, čo vypovedala o praktikách, šikanovaní, vyhrážaní sa, o preveľovaní po celej republike, odkedy rezort vedie Martin Glváč.

Galka tiež prekvapuje, že zastrašovanie svedkov, zatýkanie pred kamerami sa deje pre dokumenty, ktoré Glváč nazval slohovými prácami a novinárskymi kačicami.

Úrad špeciálnej prokuratúry už zverejnil, z akých skutkov obvinil bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca aj bývalú spravodajskú dôstojníčku Katarínu Svrčekovú, ktorým v sobotu prehliadali policajti auto. "Vyšetrovateľ Policajného zboru vzniesol obvinenie voči dvom osobám (R. M. a K. S.) pre trestný čin ohrozovania dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Obidve osoby boli prepustené zo zadržania. Viac informácií vzhľadom na charakter a stupeň utajenia veci ÚŠP poskytovať nebude," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Mikulec obvinený z trestného činu sabotáže

Spresnila sa teda pôvodná informácia portálu denníka Nový čas, podľa ktorej mal byť Roman Mikulec obvinený z trestného činu sabotáže a ohrozenia utajovanej skutočnosti a jeho priateľka Katarína Svrčeková z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Predajňová už v sobotu informovala, že pri prehliadke auta zaistili materiály, ktoré sú pod stupňom utajenia dôverné a vyhradené.

V nedeľu ich vyhodnocovali, pričom bol Mikulec od prehliadky auta stále zadržaný a Svrčekovú zavolali na výsluch. Tá už v sobotu médiám poslala stanovisko, že s obavami a s veľkým znepokojením sledovala prácu policajtov, ktorí z kufra auta Romana M. vytiahli igelitové vrece s neznámym obsahom, ktoré v ňom podľa jej vedomostí nemalo byť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy