Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tunelovanie tajných. Dokument hovorí o súkromnom prenajímaní bytov
Zdielať na

Tunelovanie tajných. Dokument hovorí o súkromnom prenajímaní bytov

BRATISLAVA / Tak tento prešľap nezostane zabudnutý. Denník Sme mal anonymne dostať dokument s hlavičkou VSS. Podľa neho námestník riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert T. mal ako funkcionár vojenskej rozviedky v rokoch 2004-2008 zneužívať postavenie a obohacovať sa zo štátnych peňazí - hlavne prenájmom bytov pre vlastnú potrebu.

Zneužívanie bytov na súkromné účely

Róbert T. mal ako šéf jedného z odborov vojenskej tajnej služby zariadiť prenájom bytov na spravodajské účely - v skutočnosti sa však využívali na osobné podnety. Správa má konštatovať, že záznamy o využití na spravodajské účely neexistujú. Išlo o tri byty, kancelárske priestory a garáž v Bratislave a jeden byt na severnom Slovensku.

Správa píše o "zneužití osobitných finančných prostriedkov v celkovej výške 1 992 335 korún (66 133 eur)", dodáva Sme. Ide tak o ďalší materiál s podozreniami o plytvaní peňazí a obohacovaní sa vo vojenských tajných službách.

Opäť len "slohová práca"?

Šéf výboru na kontrolu vojenských tajných Martin Fedor z SDKÚ-DS ešte ráno zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že tento dokument sa dostal aj k nemu. S ministrom obrany Martinom Glváčom si dohodol stretnutie, na ktorom sa ho chce spýtať tri otázky.

Prvá je, či ide opäť o vymyslenú slohovú prácu alebo originálny dokument s originálnou pečiatkou vojenského spravodajstva. Ďalej ho zaujíma, či minister o tomto šafárení bol informovaný a napokon či bol takýto materiál odovzdaný kompetentným orgánom a s akým výsledkom. Následne Fedor zvolá zasadnutie kontrolného výboru k tejto téme. Verí, že na výbore minister podá k tomu vysvetlenie.

Pokračuje devastácia VS!

"Pribúdajú nové podozrenia. Pokračuje devastácia VS... To, čo sa deje, už neumožňuje jej riadne fungovanie. To presahuje medze ministerstva, ale už aj tejto vlády," informoval Fedor. Podľa Fedora sú 3 možnosti toho, čo sa deje vo VS.

Prvou je, že bojujú proti sebe dve skupiny z VS. Druhou je, že vo VS v minulosti dochádzalo k prechmatom a obohacovaniu. To minister obrany podľa Fedora dosiaľ nepripúšťa. "Ja sa prikláňam k tretej verzii, že ide o kombináciu týchto dvoch možností. Situácia je neúnosná. Veci, ktoré sa diali vo VS, a dejú, sú pre VS doslova devastačné," vyhlásil Fedor.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy