Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Meteorológovia varujú pred búrkami na celom Slovensku
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred búrkami na celom Slovensku

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do dnes 18.00. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.

Môžu sa zvýšiť vodné hladiny

Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 30 milimetrov, vietor môže v nárazoch fúkať rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov," upozorňuje na svojom webe SHMÚ.

Dáždnik neodkladajte

Zrážky sa budú vyskytovať hlavne v oblasti stredného Slovenska a na severe nášho územia. Dážď očakávame najmä v dopoludňajších hodinách, popoludní čiastočne ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.

Na západnom území sa teploty budú pohybovať od 20 do 22 stupňov, na strednom Slovensku budú teploty obdobné, avšak s tým rozdielom, že na juhu neočakávame daždivé počasie. Východné územie bude najteplejšie, teploty môžu vystúpiť až na 24 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo 11 stupňov.
Vietor južných smerov o sile 2 až 6 metrov za sekundu, čo je 5 až 20 kilometrov za hodinu. Ojedinele v nárazoch do 45 kilometrov za hodinu. V nedeľu sa vyčasí, čaká nás prevažne malá oblačnosť, prehánky sa vyskytnú už len ojedinele. Denná teplota od 24 až do príjemných 28 stupňov.

Od utorka sa počasie pokazí

V pondelok bude ešte pokračovať príjemné teplé počasie. Denná teplota bude však dosahovať už nižšie hodnoty ako v nedeľu, konkrétne 18 až 23 stupňov, len na juhovýchode môže byť až 25 stupňov Celzia. Prehánky len ojedinele. Prevažne južný vietor bude mať silu  2 až 6 metrov za sekundu (10 až 20 km/h).

V utorok síce teploty ostanú na úrovni 18 až 24 stupňov, pribudne však veľká oblačnosť. Prinesie so sebou prehánky, ojedinele aj búrky. Od stredy bude už dážď na väčšine územia Slovenska, ochladí sa na 15 až 21 stupňov, vo štvrtok bude ešte o 1 stupeň chladnejšie. Nočné teploty budú od 5 do 11 stupňov Celzia.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy