Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slnko, dážď, teplo aj zima. Aprílové počasie v máji
Zdielať na

Slnko, dážď, teplo aj zima. Aprílové počasie v máji

BRATISLAVA / V minulom roku bola síce zima kratšia, ale mráz na Pankráca zničil na mnohých miestach úrodu. Tento rok sme mali zimu dlhú, ale záhradkári si snáď už môžu vydýchnuť. Traja zamrznutí bratia dnes totiž končia svoje úradovanie. A vyzerá to tak, že so sebou si berú aj nepríjemné ochladenie.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Májový mráz spôsobil škody

V minulom roku presne na troch zamrznutých bratov, mrzli aj papriky, paradajky, jahody či melóny. Hoci ich pestovatelia zakrývali, pálili v ich blízkosti slamu alebo ich všemožne zohrievali, na mnohých miestach nemali šancu.

"Áno v minulom roku bola situácia oveľa horšia, pretože mrzlo aj dva metre nad zemou, takže v niektorých sadoch pomrzli aj slivky ktoré boli síce zelené ale pomerne veľké," opisuje minuloročnú situáciu Pavel Paško, klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Pozor na prízemný mráz

Tento rok Pankrác, Servác ani Bonifác škody nenarobili, ale pozor si treba dať ešte na Žofiu. Jej plány na nočnú zábavu sa totiž záhradkárom páčiť nebudú. "Najmä na juhozápade a teda aj na strednom Považí, sa ojedinelé môžu vyskytnúť prízemné mrazy, to znamená, že 5 centimetrov nad zemou môže byť teplota od 0 až do -3 stupňov Celzia," upresňuje meteorologička SHMÚ Martina Sadloňová.

Odporúčame vám preto vytiahnuť fólie a kolíky a rastlinky pekne pozakrývať, oplatí sa tiež stiahnuť z balkónov citlivejšie kvety. Koncom týždňa sa už však môžeme tešiť na zmenu k lepšiemu, aj keď, dažďu sa asi nevyhneme. "Očakávame že najvyššia denná teplota vystúpi na 22 až 27 stupňov, ale v polovici týždňa očakávame prehánky a miestami aj búrky," dodáva meteorologička.

Častejšie zrážky až od piatku

V utorok spočiatku miestami prehánky alebo občasný dážď, najmä v južnej polovici stredného a východného Slovenska. K večeru postupne ubúdanie zrážok. Denná teplota 16 až 21 stupňov, na severe a východe 11 až 16 stupňov Celzia. Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor.

Noc z utorka na stredu prinesie teploty od 3 do 8 stupňov, nad ránom sa môžu tvoriť aj hmly. V stredu nás čaká príjemné počasie, teploty môžu dosiahnuť 19 až 24 stupňov. Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor, v južnej polovici západného Slovenska vietor prevažne juhovýchodný vietor 2 až 6 metrov za sekundu.

Pribúdanie oblačnosti očakávame vo štvrtok hlavne na západnom a postupne aj na strednom Slovensku. V piatok už zamračené na väčšine územia Slovenska, dážď alebo prehánky, miestami aj búrky. Napriek dažďu denná teplota 22 až 27 stupňov, za prítomnosti juhovýchodného vetra o sile 10 až 25, v nárazoch až 45 kilometrov za hodinu.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy