Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Protest v Smrečine: 170 zamestnancov asi príde o prácu!
Zdielať na

Protest v Smrečine: 170 zamestnancov asi príde o prácu!

BANSKÁ BYSTRICA / 170 nespokojných zamestnancov Smrečiny dnes štrajkovalo. jedna z najstarších drevospracujúcich firiem v Banskej Bystrici zastavila výrobu. Vedenie už nemá peniaze ani na energie a práve dnes firmu odpojili od elektriny. Hrozí, že všetci zamestnanci skončia na ulici.

Firma je už bez energií

Výrobné haly sú od rána prázdne, vo firme vypli elektrinu. "Každý máme úvery, deti. Čo máme teraz robiť?" znie medzi zamestnancami. "Situácia je katastrofálna, pretože práve odchádza pracovník elektrární a odpojil firmu od elektrickej energie," hovorí Helena Šikulová z odborov. Krachujúca Smrečina zastavila výrobu. Dodávatelia si na kamiónoch odvážajú drevo, za ktoré doteraz nedostali zaplatené.  

"Táto firma nieje schopná sama za seba fungovať v stave objednávok aký je," dodal generálny riaditeľ Smrečina Hofatex Roman Adámek. Ľudia cítia bezmocnosť. Niektorí tu robili aj 20 rokov. Bez príjmu teraz zostanú celé rodiny. Vedeniu sa podarilo zohnať peniaze aspoň na aprílové výplaty. Či sa podarí vyplatiť aj májové mzdy jasné nie je.

Požiadali pomoc štát

Majitelia požiadali štát o pridelenie dotácie. Pol milióna eur, ktoré by potrebovali. Finančnú pomoc sa im ale získať nepodarilo. "Oslovili sme štyri ministerstvá," upresňuje Ladislav Krajňák, spolumajiteľ firmy.

"Ministerstvo financií ani štát nemá reálne možnosti, ktorými by mohli pomôcť tejto firme," poskytol vyjadrenie štátny tajomník Ministerstva financií SR. Bez finančnej injekcie však hrozí, že 170 zamestnancov zostane na ulici. Zrejme nebude iné východisko ako konkurz, po ktorom sa budú ľudia hlásiť na úrade práce.

"Všetkých 170 zamestnancov v tomto okamihu nemá v tejto spoločnosti čo robiť a musia zostať doma," povedala za zamestnancov Helena Šikulová. Pokiaľ nedôjde k nábehu financovania do firmy, tak podľa riaditeľa je to pre firmu definitívny koniec.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy