Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nádherné obrazy maľované žehličkou, pozrite sa!
Zdielať na

Nádherné obrazy maľované žehličkou, pozrite sa!

BARDEJOV / Počuli ste už niekedy slovo enkaustika? Ide o maliarsku techniku, pri ktorej by ste ale štetec, či farbičky hľadali márne. Obrazy, ktoré takto vznikajú, sú však nádherné. Možno sa inšpirujete aj vy.

Farby? Nie, vosk

"Technika nie je ťažká. Je zvládnuteľná aj pre deti aj pre dospelých rôzneho veku," hovorí maliarka pani Jarmila. Pri maľovaní svojich obrazov používa netradičné náčinie, stačí jej pritom iba žehlička.

Zaujímavosťou je, že pri maľovaní sa nepoužívajú klasické farby, ale vosk. Rovnako je pri tom potrebný aj kvalitný papier, aby sa teplom žehličky nespálil. Maľovanie takýmto spôsobom je v našich končinách dosť netradičné, no vo svete nie je neznáme. Takýmto spôsobom sa maľovalo už v starom Egypte v časoch rímskej nadvlády.

Voskovky zhoreli a aj som sa popálila

Zistili sme, že nato treba šikovné ruky. Poniektorí sa nám priznali, že experimentovali aj doma. "Našla som starú ruskú žehličku, ale aj na tom najslabšom stupni hriala tak silno, že mi tie voskovky horeli a ešte som sa pri tom popálila," hovorí kurátorka výstavy Valéria Harajdová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy