Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šokujúca štatistika, Slovensko sa vyzbrojuje!
Zdielať na

Šokujúca štatistika, Slovensko sa vyzbrojuje!

SLOVENSKO / Myslíte si, že ste v bezpečí. Veď rôzne zbrane majú doma ľudia najmä v krajinách, kde zúri vojnový konflikt. Prípadne v takej Amerike. Je to však omyl! Možno aj váš sused je už ozbrojený. Vyplýva to z oficiálnych policajných štatistík.

Auto ako zbraň? Ide to

Slováci sa začali ozbrojovať. V súkromných rukách je už totiž štvrťmilióna  zbraní rôzneho druhu. Podľa policajnej štatistiky to vychádza tak, že každý dvadsiaty Slovák má strelnú zbraň!

Trestný zákon považuje za zbraň všetko, čím sa dá útočiť. Teoreticky dokonca aj auto. "Zbraňou môže byť nielen zbraň strelná, ale aj nôž, palica, kameň, ale napríklad aj motorové vozidlo, ktorým niekto úmyselne ohrozuje život a zdravie a podobne," informovala polícia.

240 937 zbraní. Oficiálne

Sú však aj také trestné činy, pri ktorých zákon vyžaduje, aby zbraňou bola zbraň v technickom slova zmysle. "Napríklad trestný čin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, kde má zákon na mysli len zbrane strelné," dodávajú policajti.

Predajcovia tvrdia, že sa im začalo dariť. Tak napríklad v Košiciach je vraj na svoju obranu pripravený každý druhý občan. Východniari nosia pri sebe dýky, slzné spreje, plynové pištole alebo obušky. Oficiálne štatistiky nie sú až také hrozivé. "Celkový počet evidovaných zbraní je 29 909," podotkla policajná hovorkyňa Jana Mésarová, s tým, že ide o údaj za celý kraj.

Faktom však zostáva, že v súkromných rukách je 240 937 zbraní. Ide o údaj za celé Slovensko. Oficiálny údaj polície...

KrajPočet evidovaných zbraní
Bratislavský kraj37 617 kusov
Trnavský kraj29 743 kusov
Trenčiansky kraj25 085 kusov
Nitriansky kraj33 770 kusov
Žilinský kraj27 073 kusov
Banskobystrický kraj32 431 kusov
Prešovský kraj25 309 kusov
Košický kraj29 909 kusov
SPOLU240 937 kusov

Zdroj: Prezídium PZ SR

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa, novinky.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy