Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mesto vyberalo parkovovné neprávom. Ľudia si môžu pýtať peniaze späť
Zdielať na

Mesto vyberalo parkovovné neprávom. Ľudia si môžu pýtať peniaze späť

PRIEVIDZA / List od Okresnej prokuratúry, ktorý doručili na prievidzský mestský úrad, tamojších zamestnancov zrejme veľmi nepotešil. Prokurátor v ňom oznamuje, že výber poplatkov za parkovanie v meste je protizákonný. A mesto porušilo predpisy hneď dvakrát. Ľudia môžu podľa advokátov od mesta žiadať vrátenie peňazí, dokonca aj s úrokmi.

Systém parkovania ležal od samého začiatku v žalúdku mnohým ľuďom. Tí namietali jeho nezákonnosť. "Pri konkrétnych prípadoch som aj ja nadobudol pocit, že pravdepodobne nie všetko je s kostolným poriadkom," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva v Prievidzi Michal Dobiaš.

Iniciatíva poslanca sa oplatila

Mestský poslanec sa preto obrátil na okresnú prokuratúru a požiadal o jej názor. Jej stanovisko hovorí jasne. Mesto porušilo zákon a hneď dvakrát. "V zmysle cestného zákona totiž neprijalo Všeobecné záväzné nariadenie, ktorým by regulovalo dočasné parkovanie motorových vozidiel na miestnych komunikáciách, ale danú problematiku sa rozhodlo riešiť prostredníctvom svojej obchodnej spoločnosti, ktorej za týmto účelom prenajalo miestne komunikácie. Toto je v rozpore so zákonom," uviedol Marián Sipavý z krajskej prokuratúry Trenčín.

Ďalším problémom je to, že peniaze z výberu parkovného nekončili na účte mesta, ale obchodnej spoločnosti. "Ak sa potvrdí táto situácia, občania majú možnosť v lehote dvoch rokov požadovať od mesta naspäť všetky platby, ktoré zaplatili v súvislosti s reguláciou parkovania," tvrdí advokát Erich Loja.

Pýtajte si aj úroky

Mesto Prievidza podľa prokuratúry porušilo zákon a tak by malo peniaze vybrané z parkovania vrátiť naspäť občanom. "Ľudia si môžu pýtať nielen to, čo zaplatili za parkovanie, ale môžu si uplatňovať teoreticky aj úroky z omeškania," dodal Loja. "V súčasnosti analyzujeme protest prokurátora, ktorý nám bol doručený a bližšie sa k veci vyjadríme v najbližších dňoch," uviedol Alojz Vlčko, hovorca mesta Prievidza.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy